doradcie mi mam pryszcze ja wiem już od 3 lat jakoś a mam 15 lat czy to kiedyś samo zniknie co prawda tak dużo to ja nie mam już ale zostały mi takie dziory czy blizny sama nie wiem jak to nazwać co z tym zrobic !!!! pomocy
No cóż...pryszcze to raczej rzecz normalna...jesteś w okresie dojżewania więc się pojawiły...może znikną a może nie...jeżeli chcesz się ich pozbyć lub jakoś zatuszować to polecam...jest wiele kremów na pryszcze więć poszukaj w sklepach...napewno wybierzesz coś dla siebie...albo:Stosowanie pleconych przez dermatologa lub kosmetyczkę preparatów,częste oczyszczenie skóry,unikanie czekolady,otrych przypraw,tłustego jedzenia.
To wzięłam z gazety ... mam andzieje że pomoże...ale polec krem...3maj się...
W okresie dojrzewania-jak najbardziej....polecam firmę Kolastyna "Nastolatki" ....mam z tej firmy krem nawilżająco-matujący i tonik-mleczko antybakteryjny...a z innej beczki-używam jeszcze Benzacne...co prawda,-pomaga mi w syfach,ale strasznie wysusza skórę,więc co jakiś czas przerywam kurację,żeby moja skóra dowszła do dawnego stanu(czyli do gładkości i jedwabistosci wręcz )Co do dziur-sa one najprawdopodobniej od dłubania w pryszczach(czyli:wyskubywanie,drapanie,wyciskanie itp.)...na te dziury nic juz raczej nie poradzisz,ale pilnuj,żeby nie było ich więcej..ja też kiedysdraoałam syfy,a w efekcie tego powstały na mym lewym policzku małe dwa "wgłębienia" Na szczęśxcie mało widoczne
Niestety czasami nie ma innego rozwiązania niż wyciskanie. Duże, wybudowane pryszcze brzydko wyglądają a nawet bolą i często same nie chca zniknąć. W takiej sytuacji należy iśc do kosmetyczki - ona nałoży na twarz odpowiednią maseczkę, kremy itp. Potem specjalną parą otworzy pory, wyciśnie pryszcze i zamknie pory prądniczką. Samemu staraj się nie wyciskać tych dużych pryszczy bo bez uprzedniego otworzenia porów mogą pozostać blizny w postaci wklęsłych kropke. Drobne pryszcze możesz wycisnąc sama ale ostrożnie i czystymi rękami bo możesz je roznieść na całą twarz. Kosmetyki które polecam na zapobieganie powstawaniou zaskurników i pryszczy to: Aknosan (płyn istniejący już od dawna i bardzo dobry) Afrodyta, kosmetyki z serji: Nastolatki, Ziaja, |20, Crelasir. Powinienes unikać słodyczy bo one sprzyjają powstawaniu wyprysków.Jedz za to dużo owoców i pij zieloną herbatę. Twarz myj często i dokładnie najlepiej specjalnymm żelem.
_________________ "Dzisiaj rano obudziłam się z krzykiem - śniło mi się że żyję..."
elfkaNenar -Usunięty- Gość
Wysłany: Pon 09 Lut, 2004 21:30
Ja mam trochę większy problem, bo mam pryszcze na brodzie... a tam bardziej widać, gdybym miała tak jak wiekszość na czole to bym włosami zasłoniła...
Ja mam trochę większy problem, bo mam pryszcze na brodzie... a tam bardziej widać, gdybym miała tak jak wiekszość na czole to bym włosami zasłoniła...
W okresie dojrzewania dużo osób ma pryszcze a najczęsćiej robia się na nosie i czole....i to że sa na czole to nie znaczy, że lepiej niz na brodzie...ja mam troche pryszczy na czole ale nie moge ich zakryć bo nie mam grzywki! Z tego co czytałam i słyszalam nawet jak ktoś ma grzywke to przy pryszczach na czole lepiej jest ją przypinac na boki tak aby pryszcze było widać...dlaczego? Słońce będzie do nich dcocierać i wysuszy je. Wtedy szybciej znikną.
_________________ "Dzisiaj rano obudziłam się z krzykiem - śniło mi się że żyję..."
to od słońca czy od wysuszenia skóry to pryszcze szybciej znikaja a i czy krzem koloidalny jest dobry na pryszcze bo w necie nie moge nic znaleść
i od słońca i od wysuszania...przecież słońce wysusza. Ale po używaniu wysuszających kosmetyków skura jest zmęczona więc co jakis czas powinnas smarowac ją kremem. A o krzemie koloidalnym nie słyszałam więc nie moge ci pomóc.
ogladalam kiedys "rozmowy w toku" na tvn i byl program o pryszczach, tradziku i calym tym bagnie. mowili tam, zeby bron boze nie chodzic do kosmetyczki na oczyszczanie twarzy. po pierwsze to boli, a po drugie jak pojdzoesz do kiepskiego salonu to kosmetyczka albo ci te syfy rozniesie albo porobia ci sie dziury. poza tym przez kolejne trzy dni masz cala twarz jakby po niej tornado przeszlo... musisz to wszystko smarowac tormentiolem przez co cala sie swiecisz. powiedzcie mi, CZY WARTO?!
dobra, moze na dwa tygodnie tradzik ci przejdzie, ale potem wszystko zacznie sie od poczatku! moje drogie mowie wam... poprostu nie warto!
najlepiej pojsc do dermatologa, to specjalista przeciez, a taka marna kosmetyczka moze ci tylko krzywde zrobic! poprostu masakra...
dermatolog przepisze ci jakies masci, powie co i jak. ja juz bylam i nie zaluje!! tradzik mam o niebo mniejszy a pryszczy to od wizyty(2 miechy minely) nie mialam ani jednego (przepisala mi masc DIFFERIN. jest super)
slonce i wysuszanie tez pomaga. ale oprocz tego trzeba tez rano i wieczorem myc twarz dbac o jej higiene nie musze przeciez pisac wiecie o co mi chodzi...
a tak na marginesie czytalam gdzies ze nie powinno sie uzywac zbyt czesto tonikow (nie pamietam czy to bylo o wszystkich czy tylko o tych z alkoholem ale mniejsza o to) bo wyplukuja z twarzy jakies tam witamin7 i sprawiaja ze twarz robi sie szara i brzydka... nie wiem czy dobrze pisze, moze to sa jakies bzdury, jesli tak to mnie poprawcie
Te dziurty to blizny. Ich się nie da usunąć. Co najwyżej możesz sobie kupić jakoms maśc w aptece która "zmiękcza" blizny i wtedy one staja się troche mniej widoczne. Ale one nie robią sie od koemstyczki!! ONE robią się od WYCISKANIA pryszczy. Kosmetyczka ja wyciska..owszem..ale jesli kosmetyczka ich nie wyciśnie ty to musisz zrobić. Jeśli pryszcz jest duży..sam nie zniknie..nie ma cudów. Kosmetyczka nie rusza tych małych..wyciska tylko duże..których juz ie nie da "uratować". JA uważam kosmetyczke za dobry sposób na pryszcze. To że przez pierwsze pare dni twarz jest czerwona i ma małe ranki nic nie oznacza...potem to wszystko znika a twarz masz gładziutką..i napewno bezpieczniej wyciskac pryszcze u kometyczki niż smamu..ona przy okazji zamknie pory i wklepie w twarz specjalne kremy.
O jeju ja mialam na nosie i wycisnelam sobie bo nie chcialy zejsc i po problemie . A co do czekolady do to wielki falsz . Czekolada wcale nie robi nic aby te przyszcze nam wyrosly !
_________________ Szkola jest jak WC -
trzeba do niej chodzic
Ja mogę polecić Clean&Clean tonik przeci wągrą,zapobiega powstawniu pryszczy,jest naprawde skuteczny.Nowość tej firmy to pianka,też skuteczna.Wystarczy nałożyć na wacik,przemyć twarz,zmyć i gotowe.To powstarzac raz dziennie,2-3 razy w tygodniu.Naprawde działa!Nie wycikajcie wągrów i pryszczy to niszczy waszą twarz i poprostu robi blizny,czyli te dziury!
doradcie mi mam pryszcze ja wiem już od 3 lat jakoś a mam 15 lat czy to kiedyś samo zniknie co prawda tak dużo to ja nie mam już ale zostały mi takie dziory czy blizny sama nie wiem jak to nazwać co z tym zrobic !!!! pomocy
pryszcze vel trądzik powstaje kiedy gruczoły łojowe sa zablokowane i dochodzi do wtróbnego zapalenia bakteryjnego. musisz dojerzec zeby nie miec takiego natłoku hormonów.