Wysłany: Pon 23 Sie, 2004 16:07 Re: co mam zorbic jestem załamana!
prosze was dzieczyny czy ju znawet kobietki o pmoc to dla mnei bardzo ważne!okres dostalam jakos rok temu !ale jakos glupio mi topowiedziec amamie!jak wy to zrobilyscie!ja z mama sie nei potrafie dogadac ani nie potrafimy ze soba rozmawiac a o takich rzeczach by sie przydalo?jakie sa wasze amay co wy robicie?na miom miejscu!prosze o szybko pomoc!jak wy z mamami gadacie somi ja nie potrafie zawsze sie klocimy!prosze pomozcie!
elfkaNenar -Usunięty- Gość
Wysłany: Wto 24 Sie, 2004 10:55
Ja tak krzyczałam, że chyba cały blok się skapnął. Poprostu porozmawiaj z mamą, dla mnie nie ma sensu tego ukrywać. mama przecież też ma okres i też przez to przechodziła.
blackLady -Usunięty- Gość
Wysłany: Wto 24 Sie, 2004 11:06
A ile masz lat?Może Twoja mama się sama zorientuje,że masz już okres i zacznie na ten temat rozmawiać?Wiem,że to troche krempujące , ale ja bym na twoim miejscu i tak powiedziała, bo to przecież tak dziwnie,że córka ma już miesiączke a mama nic o tym nie wie...Powiedz coś w stylu: "Mamo...możemy porozmawiać?Bo wiesz ja już niejestem małą dziewczynką tylko kobietą" Nie bój się,będzie dobrze :-)
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 20 Wrz 2003 Posty: 2143
Wysłany: Wto 24 Sie, 2004 11:23
Spokojnie,to przecież nic strasznego. Na 120% mama Cię nie wyśmieje PO prostu podejdź(najlepiej jak mama będzie sama) i powiedz "mamo, dostałam okres". Jeśli naprawdę się wstydzisz to po prostu kiedy skonczą sie podaski powiedz "Mamo,podpaski się skończyły..." i już sama się domyśli.
ja miałam sytuacje na tyle zabawna, ze dostalam rano a za godzine mialam wychodzic do szkoly , juz nikogo nie bylo w domu.. no i nie bylo juz podpasek :/ no i nie poszlam do szkoly i jakos sobie poradzilam z chusteczkami i papierem toaletowym bo swoich oszczednosci nie mialam a portfel miala mama :/ ale pod koniec dnia znalazlam podpasek w jednej z 10 torebek mojej mamy no i w dodatku mama wrocila pozno i caly czas gadala z tata, ale w koncu ja zawolalam i wolalam i przyszla. i powiedzialam tak:
- Mamo, ja nie byłam w szkole... (nie zdazylam dokonczyc)
- Dlaczego? nie bedziesz mi tak opuszczac lekcji blablablablka (rzekła mama )
- bo dostałam okres!!! (dokonczylam)
- Ojejku GRATULUJE !! (i mnie przytuliła ) :/
hehe
nie ma sie czego bać w powiedzieniu tego mamie :] ja w sumie tez za dobrze sie nie dogaduje z mama, ale to sa sprawy biologiczne wiec mama zrozumie=)
_________________ "Czarno-Czerwony miś, szyty biała nitką, wypełniony ryżem..."
"Czarno-Czerwony miś podobny do Lenina zapatrzył się na gwiazdkę..."
"Czarno-Czerwony miś lubi kiedy nie wie co go czeka..."
<B>Wrzuciłam zdjęcia do albumu!</B>
ja jeszcze okresu nie mialam i nie wiem jak to jest. ale mysle ze nie powinnas sie wstydzic. no bo ja nie rozumiem czego tu sie wstydzic. gdy powiesz mamie ze dostalas okres twoja mama napewno sie ucieszy i nie bedzie cie traktowala jak male dziecko tylko jak kobietke. ja z utesknieniem czekam na ten okres ale chyba go nigdy nie dostane
a co do ciebie to glowa do gory i mam nadzieje ze sobie poradzisz
_________________ to ja powróciłam- kasia 14latek. marcin, wciąż Cię kocham i nigdy nie przestanę....
Ja z mamą mam troche mkiepskie kontakty..czesto sie kłocimy itp..ale o okresie było mi bardzo łatwo jej powiedzieć...nie widze w tym nic trudnego..któregoś dnia wróciłam ze szkoły poszłam się załatwić i patrze a tu krew na majtkach Z przerażeniem pobiegłam do mamy i pwiedziałam: mamo przed chwilą dostałam pierwszy okres..gdzie trzymasz podpaski?I tyle..naprawde nawet nie myślałam w tym momencie jak to jej pwoeidziec, kiedy itp tylko poprostu powiedziałam i juz. Mama usmiechnęla sie i mi popgratulowała a potem dała mi podpaski. Za jakomś godzine przyszedł tata i ma mu wszystko wygadała w wtedy natępnego dnia dostaklam od nuiego róze Zobaczysz ze będzie dobrze..naprawde nie rozumiem czego tu sie wstydzic..kazda kobieta przeciez ma okres!
_________________ "Dzisiaj rano obudziłam się z krzykiem - śniło mi się że żyję..."