| Dzieci OnLine | Suwałki | Gry online | Maluch |

Dzieci OnLine  Strona Główna Dzieci OnLine
Człowiek nigdy nie pozbędzie się tego, o czym milczy.

RegulaminRegulamin   FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Czym dla Was jest przyjaźń???
Autor Wiadomość
niunia2609 Płeć:Kobieta

PostWysłany: Pon 15 Lis, 2004 15:15   Czym dla Was jest przyjaźń??? Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

No właśnie, był temat o miłości, teraz czas na drugie ważne uczucie: PRZYJAŹŃ... Chciałabym wiedzieć, czym jest dla Was przyjażń, czy nadużywacie słowa przyjaciel, kiedy odwazycie sie powiedziec do kogoś przyjacielu, czy wiele razy zawiedliście się na osobach, których nazywaliście przyjaciółmi ? Czy macie jednego prawdziwego przyjaciela/ przyjaciółkę, czy macie ich więcej ??? jaki ten ktoś musi byc zebyscie nazwali go przyjacoelem??
Jeśli chodzi o mnie to oszczędzam słowa przyjaźń i miłość, są one przenaczone dla wyjątkowych osób... Raz w życiu zawiodłam się na jednej dziewczynie, a przyjaźń zaczynała się tak pięknie, ale tak bywa...
W tej chwilii mam jedną najlepszą, najwspanialszą przyjaciółkę, która nie mieszka koło mnie, ale nie daleko. ufamy sobie, mowimy wiele rzeczy, ale też czasem bywa nie do konca miło i wesolo!!! ale to juz rzadkość!!!
A reszta to po prostu znajomi, dobre koleżanki...
Pozdrawiam i czekam na Wasze wypowiedzi.

Numer Gadu-Gadu
1857265
Femme Fatale
Gość
PostWysłany: Pon 15 Lis, 2004 17:27   

(Postaram się odpowiedzieć na każde z pytań. Wink )
Przyjaźń jest dla mnie uczuciem bliskości, ciepła, pełnym zaufania i humoru. Nie nadużywam słowa "przyjaciel", napewno nie. Jeżeli chodzi o to, czy powiedziałabym komuś, że jest moim przyjacielem - oczywiście, że bym to zrobiła, jeżeli ta osoba by na to zasługiwała. Na przyjaciołach zawiodłam się nie raz. Co do ilości przyjaciół - naprawdę niewiele. Trzeba wiedzieć, kiedy z kimś się przyjaźnimy, a z kim mamy po prostu dobre kontakty. Tak właściwie, to tym osobom, które nazywam przyjaciółmi, też do końca nie ufam. Może nie tyle, że nie ufam - po prostu nie powiem im wszystkiego. Nikomu. Wink Żadna osoba nie wie o mnie wszystkiego. Ale to chyba dobrze. Przynajmniej wg mnie. Wink Teraz kolejne pytanie - jaki musi być człowiek by być moim przyjacielem... Hymm... Wink Sama nie wiem. Powinien być sobą, nie być upierdliwy, szanować mnie, umieć rozbawić... I świetnie się ze mną dogadywać, ot co. Nadawać na tych samych falach. WinkWinkWink No, to chyba tyle. biggrin
Powrót do góry
Naomi Płeć:Kobieta
Aktywista
Aktywista

Pomogła: 4 razy
PostWysłany: Pon 15 Lis, 2004 17:38    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Przyjacielem powinna zostać tylko osoba, której ufamy.
Której możemy powieżyć sekrety, która nas nie wyśmieje...
Znam osobą, która jest załamana, bo nie ma przyjaciela.
Nie wszystkie koleżanki potrafią ją zrozumieć.
Dlatego przyjaźń trzeba cenić Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Numer Gadu-Gadu
1826428
KoT
Gość
PostWysłany: Sro 17 Lis, 2004 06:52   

Witam.
Przede wszystkim zaufanie. I wiara. Są dla mnie podstawą przyjaźni. Jeżeli są prawie calkowite (lub całkowite) to najważniejsze warunki zostały spełnione. Ciepło, serdeczność, bliskość. I odróżnienie od miłości. Przyjaciel? Ja nie lubię słowa "przyjaciołka", dlatego również dziewczyny nazywam Przyjacielami. Po prostu "przyjaciółka" zbrzydła mi przez dzisiejszą młodzież, która rzuca takimi określeniami na lewo i prawo. Czy mam wielu przyjaciół? Tej samej płci żadnego, ale przyjaźń mężczyzna - mężczyzna wygląda zupełnie inaczej niż mężczyzna - kobieta. Przynajmniej w moich oczach. Myślę, że na teraz mogę powiedzieć, że mam więcej niż jedną osobę. Zawiodłem się?... Nie. Nigdy. Nie na przyjacielu. Zawsze byli podporą. Albo oni, albo ja. Kimś, na kim możesz się podeprzeć, gdy potkniesz się na drodze swojego życia. Jaki musi być? Naturalny - przede wszystkim. Poza tym, musi istnieć między nami swoista zażyłość. To tyle.
Pozdrawiam Kwiat
Powrót do góry
Kinga Płeć:Kobieta
Aktywista
^ ^
Aktywista

Pomogła: 29 razy
PostWysłany: Sro 17 Lis, 2004 12:48    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Przyjaźń to bardzo ciekawy temat, dla mnie przyjaźń jest rodzajem więzi z drugą osobą, uczcuciem które łączy. Przyjaźń to zaufanie, bezinteresownośc, serdeczność, oddanie ... Przyjaźń to poświęcenie.
Co do nadużywania tego słowa ... to mam cichą nadzieję że tak nie jest ... że osoby które aktualnie uważam za pryjaciół faktycznie nimi są.
Zdarzyło mi się przejecheć na "przyjacielu" w bardzo przykry sposób ... straciłam zaufanie do tej osoby i czar prysł, na pewnien czas straciłam wiarę w ludzi. Jednak zrozumiałam że tak bywa ... w naszym swiecie są i dobrzy i zli ludzie. I trzeba się z tym poprostu pogodzić.
Co do przyjazni wolę mieć przyjaciół w płci męskiej, dziewcznyny są zazwyczaj zazdrosne, ciekawskie i plotkarskie ... ( te z mojego srodowiska ) of course nie wszystkie.
Niesttey zdarza się że ta przyjaźn się w coś przeradza pomimo tego że ja nie chcę ... pare razy tak miałam ... ale wszytsko jakos się ułozyło.
Ja mam wielu przyjaciół ... nie jednego ...
Zebym mogla kogos nazwac przyjacielem muszę mu zaufać, poznac polubic ... czasami porzeba na to czasu
Nie każdy też jest dojrzały do przyjazni
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
2568294
Weronika
Gość
PostWysłany: Sro 17 Lis, 2004 14:03   

Dla mnie przyjaźń jest chwilą piękną.
Przyjaźń to takie uczucie które jest silniejsze niż koleżeństwo.
Jeśli mamy przyjaciela - jest nam lepiej, bo mamy komu wyżucić nasze rozterki i wachania.
Tak miałam i mam kilku przyjaciół.
Miałam jeszcze przyjaciela - lecz się na nim zawiodłam.
A jeśli chodzi o samą przyjaźń.
Podstawą przyjaźni jest zaufanie, koleżeńswto, pomoc w trudnej sytuacji.
To jest dla mnie przyjaźń.
Powrót do góry

PostWysłany: Czw 18 Lis, 2004 13:58    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

dziekuje wam za odpowiedzi!! Smile nie wieżyłam ze tyle napiszecie i ze potrakujecie to serio..... U mnie jest tak ze mam jedną przyjaciólke, tez mam nadzieje ze to przyjaźń!!! ufam mi mowi mi wszystko, znaczy to czego nie wiedza inni!! ja je tez bardzo ufam, bardziej niz komu kolwiek, no moze jeszcze rodzina!!! jak płacze to mnie pociesza, śmiejemy sie razem i lubimy spedzac ze soba czas!!! tylko martwi mnie ze nie ma dla mnie czasu, spotykamy sie dziennie w szkole, ale to wszystko, mowi ze w piatek jest za bardzo zmeczona, sobote ma zawalona a niedziele spi!!! wydaje mi sie ze jedna mogłaby znalejśc czas......... co myslicie?? czy moze nie powinnam naciskac i mam prawo nie miec czasu!!!tylko to mnie martwi, ale mam tez problem z tym czy to naprawde przyjaźń SadSadSad jak myslicie?? po tym co pisałam!!! bardzo mi na niej zależy, jest mi bliska i wogole!!! czasem tez mam wrażenie jakby mnie olewała, ale moze mi sie wydaje i jestem przewrazliwiona SadSadSad odpiszcie prosze jeszcze!!! i dziekuje papapapa

Numer Gadu-Gadu
1857265
Weronika
Gość
PostWysłany: Czw 18 Lis, 2004 14:01   

Jeśli jest to twoja przyjaciółka - powinnaś z nią głęboko porozmawiać.
Zapytać dlaczego ostatnio nie ma dla ciebi czasu.
Powrót do góry
Aktywista
^ ^
Aktywista

PostWysłany: Czw 18 Lis, 2004 14:03    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Wydaje mi się że powinnas jej wybaczyć ... nie naciskac ... ale jeśli
uważasz że faktycznie mało czasu spędzacie to spróbuj ją namówić nawet w
tygodniu na np wspólne odrabianie lekcji ... przyjemne z pozytecznym Wink
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
2568294
Grohówa Płeć:Kobieta
Debiutant
Debiutant

Ostrzeżeń:
 1/3/6
PostWysłany: Czw 18 Lis, 2004 14:42   kocham moich przyjacół Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Czy macie jednego prawdziwego przyjaciela/ przyjaciółkę, czy macie ich więcej ??? jaki ten ktoś musi byc zebyscie nazwali go przyjacoelem??

Mam wielu przyjacół. Każdy jest wyjątkowy i niepowtarzalny.

Dla mnie przyjażń jest ważniejsza od miłości. A dla was?

What if god was one of us,
just a slob like one of us,
just a stranger on the bus trying to make his way home?
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
1184334
Aktywista
^ ^
Aktywista

PostWysłany: Czw 18 Lis, 2004 14:45    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Dla mnie przyjazn i milosc ... hmm ... jest raczej na jednym poziomie
A moze milosc wyzej ... nawet
Bo przecież bez przyjazni z miłości zostaje zazwyczaj tylko sex ...
Więc głównym "składnikiem" miłości jest przyjaźń
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
2568294

PostWysłany: Czw 18 Lis, 2004 14:45    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

wczoraj na wycieczce płakałam bo było mi jakoś dziwnie i smutno , a poza tym źle sie czułam!!! pszyszła do mnie i mnie przytuliła, zaczeła pocieszać, rozwesela i tak fajnie mowic!! SmileSmileSmile wcześniej pare dni wcześniej jej napisałam ze chciałabym pogadac, ale jeszcze nie było okazji!! własnie wtedy tez zaczeła o tym mowic, ja zapytałam czy teraz mam o tym mowic, a ona a kiedy?? czy na przerwie!!! powiedziałam własnie ze czasem w weekend mogłaby znalejśc troche czasu, no i mowila o tym co wczesniej pisałam!!! teraz co myślicie?? czy jest to przyjaźń? a jesli nie to czy prznajmniej jest na dobrej drodze do tego??? kurcze czasem jestem o to zła i zazdrosna SadSadSad ale co mam zrobic?

Numer Gadu-Gadu
1857265
Grohówa Płeć:Kobieta
Debiutant
Debiutant

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Ikona Tematu/Postu PostWysłany: Czw 18 Lis, 2004 14:52    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Kinga napisał/a:
Dla mnie przyjazn i milosc ... hmm ... jest raczej na jednym poziomie
A moze milosc wyzej ... nawet
Bo przecież bez przyjazni z miłości zostaje zazwyczaj tylko sex ...
Więc głównym "składnikiem" miłości jest przyjaźń

Zgadzam się z Toba w 100%. Nie wyobrażam sobie bycia z chłiopakiem, który nie ejst jednocześnie moim przyjacielem. Bez przyjażni związek nie ma sensu.

What if god was one of us,
just a slob like one of us,
just a stranger on the bus trying to make his way home?
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
1184334
KoT
Gość
PostWysłany: Pią 19 Lis, 2004 00:06   

Witam.
A ja albo siebie samego oszukuję, albo jednak potrafię odróżnić uczucie, które czuję do przyja...No, niech już będzie, przyjaciółki od uczucia, które czuję do osoby, którą kocham. I to nie jest to samo, nie wyobrażam sobie, by przyjaźń była...etapem przejściowym? Do miłości.
Pozdrawiam Kwiat
Powrót do góry
Inteligencja Płeć:Mężczyzna
Dociekliwy
Dociekliwy

PostWysłany: Pią 19 Lis, 2004 22:35    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Między przyjaźnią, a miłością jest pewna delikatna różnica: miłość musi zaspokajać jeszcze nasze potrzeby fizyczne.

Przyjaźń tylko, a może raczej aż, duchowo-psychiczne. Jaki musi być przyjaciel... Odmienny od nas. To podstawa. Bezsensowne wydają się rozmowy z lustrzanym odbiciem. Właściwie to nie tyle odmienny, co potrafiący wyrazić swoje zdanie. Nie za bardzo skryty, ale zarazem też niezbyt ofensywny. Przyjaciel powinien mieć choć częśc zainteresować podobnych i/lub identycznych, jak nasze. Taki człowiek musi mieć również na nas czas. Czas to coś, czego w przyjaźni często braknie. Posłużę się tutaj banalnym porównaniem-przyjaźń jest jak kwiat. Co ciekawe, zazwyczaj tych 'prawdziwych' przyjaciół mamy płci przeciwnej. Bo to taka miłość, z tym, że bez... Cóż, wydaje mi się, że wiecie, bez czego :>.

Ameryki nie odkryłem i dobrze o tym wiem. Póki co, te kilka warunków jest chyba jednak w miarę ważnych...

Sama przyjaźń, rzecz jasna, powinna być obustronna. To wydaje się być oczywiste...

KoFfAjMy SiĘ mIŁoŚcIoM bOŻ0-PoKeMonOwOm !!! YoŁ!!!
Irony is my mother...

Femme Fatale, dziękuję Ci za te piękne zdjęcie w moim profilu Smile:*. Masz gust, dziewczyno :*Smile.
Powrót do góry
Strona 1 z 3 Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Odpowiedz do tematu