Nie mamy za dużo miejsca w domu, więc mój komputer stoi w korytarzu. Ciągle tam ktoś przechodzi, ale najbardziej wkurzające jest zachowanie mojej babci. Często przechodzi niedaleko kompa, tak jakby robiła to specjalnie. Np. Wchodzi do przedpokoju, z którego widać obraz z monitora. Co mam robić???? Nawet nie mogę spokojnie napisać tego postu; dopiero pod koniec siadła przed telewizorem...
Prywatność jest potrzebna każdemu. Jesteś w trudnej sytuacji, ponieważ Twój komputer znajduje się w miejscu, w którym trudno zachować prywatność. Masz zatem trzy wyjścia z sytuacji:
1) Przestawić komputer lub monitor w miejsce utrudniające prowadzenie "obserwacji" przez babcię. Może to być trudne ze względu na brak miejsca w mieszkaniu. Czasem jednak wystarczy trochę przekręcić monitor i sprawa rozwiązana.
2) Rozmowa z Twoją babcią. Możesz próbować wytłumaczyć jej, że potrzebujesz trochę prywatności i nie lubisz, gdy zagląda Ci na ekran monitora. To jednak zależy od Twojej babci - jej reakcja może być wręcz odwrotna, czyli jeszcze większe zainteresowanie tym, co (w jej odczuciu) starasz się ukryć.
3) Rozwiązanie najgorsze, ale czasami jedyne. Uruchamiasz sobie jakiś program "neutralny" typu Word czy jakaś prosta gra. Gdy Twoim poczynaniom będzie przyglądała się babcia, naciskasz Alt-Tab i po prostu przełączasz się na "neutralną" aplikację. Gdy babcia przestaje patrzeć - znów Alt-Tab i dalej swobodnie piszesz posty na tym forum . Jest to oczywiście niewygodne rozwiązanie, ale czasami jedyne.
Forum sortuje wiadomości według dany ostatniego postu w danym temacie. Ja, po wysłaniu odpowiedzi na Twój post, przenosiłem wiele postów ze starego Forum. Dlatego też musiałem wpisać tutaj bezsensowną treść, aby listy wpisane ostatnio pojawiły się automagicznie powyżej postów przeniesionych ze starego Forum.