mam takie pytanie po jakim czasie od pierwszej miesiaczki dziewczyna jest juz w stanie zajsc w ciaze??bo slyszalam ze to ze ma okres nie znaczy od razu ze moze zajsc w ciaze to prawda??
ale tu chodzi o poczatek okresu jesli dziewczyna ma zalozmy okres 1 rok to jeszcze nie jest zdolna do zaplodnienia a ja mam pytanie czy to przez pierwszy rok okresu czy zalozmy po 3 latach okresu dopiero dziewczyna jest zdolna do zajscia w ciaze
nasty ale pieprzysz, ale pieprzysz ;] oczywiscie ze nie od razu jest zdolna do zajscia w ciaze. Zazwyczaj mjusi minac sporo czasu od momentu wystapienia 1 miesiaczki, do chwili, w ktorej kobiece cialo moze wydac 1, plodna, w zupelnosci gotowa komorke jajowa. A przypadki ze 1 miesiaczka= zdolnosc zajscia w ciaze zdarzaja sie rzadko.
Pomogła: 55 razy Dołączyła: 18 Mar 2005 Posty: 5646
Wysłany: Pon 04 Lip, 2005 12:59
kto pieprzy ten pieprzy..
Wiadomo, iż mechanizm jajeczkowania jest bardzo skomplikowany i często potrzebuje on trochę czasu, aby się całkowicie wyregulować. I tak często, ale nie zawsze, cykle miesiączkowe odbywają się bez jajeczkowania przez pierwsze dwa lata po wystąpieniu pierwszej miesiączki.
A wiadomo, że nie może być zapłodnienia bez owulacji. Kiedy podczas cyklu występuje jajeczkowanie, ciąża staje się możliwa. Znaczy to, że jest możliwe zajście w ciążę już przy pierwszej miesiączce, jeśli miało miejsce jajeczkowanie.
a tego czy jajeczkowanie bylo czy tez nie nie wiesz, i jak widzisz mozliwosc zajscia w ciaze jest..
od razu jest zdolna.. a zdarza sie ze i przed dostaniem okresu moze juz zajsc w ciaze..
napisalas ze JEST zdolna, w Twojej wypowiedzi nie dopuscilas mozliwosci pozniejszej owulacji, a to sie zdarza czesto, nie tylko czasem- czesto. Mysle ze o wiele czesciej niz owulacja przed 1 miesiaczka.
poza tym jesli poobserwujesz siebie jestes w stanie dokladnie wskazac dzien owulacji ;p