| Dzieci OnLine | Suwałki | Gry online | Maluch |

Dzieci OnLine  Strona Główna Dzieci OnLine
Człowiek nigdy nie pozbędzie się tego, o czym milczy.

RegulaminRegulamin   FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Piercing
Autor Wiadomość
Paula =] Płeć:Kobieta

PostWysłany: Pon 11 Lip, 2005 10:14   Piercing Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Mam 16 lat i postanowiłam zrobić sobie kolczyk w nosie. Czy będzie mi do tego potrzebna pisemna zgoda rodziców ?? Słyszałam wiele opini na temat piercingu i mam wiele wątpliwości co do tego. Większość osób twierdzi że kolczyk w nosie jest kiczowaty i dawno nie modny. Mają racje ? jak uważacie ? Po zatym idę do nowej szkoły i boje się że nowi nauczyciele będą na mnie krzywo patrzeć. Ale i tak chyba sie zdecyduje, póki mam kase na to. Mam też pytania do tych którzy mają taki kolczyk:
- ile twa gojenie i czy będe miała długo opuchnięty nos ?
- czy taki kolczyk mi nie wypadnie ?

Czekam na wasze opinie
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Gabra
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Pon 11 Lip, 2005 11:34   

wpasc..no jezeli nie bedzie dobrze przypomocowany..zalezy..
wogule ja ci polecam http://kolczyki-i-przebijanie.mylog.pl/ znam tą dziewczyne,napisz do niej na gadu,a naprawde pomoze,ona tez ma kolczyk w nosie Smile.są tam tez przydatne linki.
Powrót do góry
Nikita Płeć:Kobieta
Nina
Moderator globalny

Pomogła: 45 razy
PostWysłany: Pon 11 Lip, 2005 12:21    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Przekłucie nosa

Przygotowanie miejsca przekłucia

-Znieczulenie
Skórę znieczulamy kremem Emla, śluzówkę setonem ze zrolowanego gazika nasączonego 10% roztworem Lignocainy.

-Dezynfekcja
Skórę odkażamy spirytusowym preparatem antyseptycznym. Błonę śluzowś preparatem Octenisept (zwinięty jałowy gazik nasączony preparatem). 3-krotnie przemywamy miejsce planowanego przekłucia. Po zabiegu miejsce przekłucia dezynfekujemy trzykrotnie.

Ozdoby zakłada się w trzech okolicach:

Skrzydło nosa:
Przekłucie wykonuje się igłą (średnica zależy od rodzaju ozdoby). Miejsce przekłucia oznaczamy na skórze skrzydła nosa jałowym pisakiem chirurgicznym. Podczas przekłucia dla bezpieczeństwa od strony jamy nosowej podkładamy rurkę kontrującą ze ściętym końcem, która ma na celu przechwycenie igły i zapobiega uszkodzeniu śluzówki. Założenie ozdoby typu pigmej wymaga dużej precyzji gdyż ozdoba podczas przeciągania przez kanał łatwo może dostać się pod skórę. Do czasu wyjęcia plastikowej rurki krwawienie praktycznie nie występuje gdyż wenflon uciska naczynia krwionośne. Po usunięciu rurki najczęściej pojawia się niewielkie krwawienie z miejsca przekłucia, które można opanować po przez uciśnięcie gazikiem.

Przegroda nosa:
Przekłucie może dotyczyć części ruchomej (błoniastej) lub części chrzęstnej.

- Przegroda błoniasta:
Zabieg wykonujemy igłą. Do stabilizacji igły można użyć kleszczyków (specjalne kleszczyki do przekłuwania przegrody nosa). Zabieg należy przeprowadzić bardzo precyzyjnie gdyż nawet niewielka asymetria punktów wejścia i wyjścia igły powoduje, że ozdoba jest krzywo umiejscowiona.

- Przegroda chrzęstna
Zabieg ten technicznie jest nieco trudniejszy niż w przypadku przegrody błoniastej. Należy użyć większej siły by igła przeszła przez chrząstkę. Podczas przekłuwania chrząstki doznania odczuwane przez przekłuwanego są mało przyjemne. Krwawienie jest nieco większe niż przy przekłuciu skrzydła nosa, ucięnięcie miejsca przekłucia gazikiem skutecznie je likwiduje.

Nasada nosa
Przy przekłuwaniu nasady nosa należy wykazać się dużą precyzją i zdecydowaniem. Podczas zabiegu igła przechodzi w niewielkiej odległości od gałki ocznej w przypadku ześlizgnięcia się jej może dojść do uszkodzenia narządu wzroku. Asymetryczne położenia otworu wejścia i wyjścia jest łatwo dostrzegalne i powoduję nieestetyczne układanie się ozdoby.

Długotrwałe noszenie ozdób w okolicy nasady nosa ze względu na zaburzenie toru widzenia może być przyczyną bólów głowy, a u osób u których narząd wzroku nie zakończył swego rozwoju może powodować wady wzroku.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
7894138
Paula =] Płeć:Kobieta

PostWysłany: Pon 11 Lip, 2005 13:01    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

dziękuje za wszystkie odpowiedzi
Powrót do góry
Nikita Płeć:Kobieta
Nina
Moderator globalny

Pomogła: 45 razy
PostWysłany: Pon 11 Lip, 2005 13:07    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Paula, pamiętaj, że nieprofesjonalne przebicie może prowadzić do zakażenia!
Po przebiciu, nos pewnie trochę napuchnie. Będziesz musiała go przemywać, a z resztą wszystkiego powinnaś sie dowiedzieć przy przebijaniu Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
7894138
eveline Płeć:Kobieta

Ikona Tematu/Postu PostWysłany: Nie 09 Paź, 2005 19:21    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Hejka. Mam pytanko. Po jakim czasie od zrobienia dziurek można zmieniać kolczyni w uszach. Bo ja nie rozumiem co za róźnica jakie kolczyki się będzie miało w uszach przed zagojenie. Moje dziurki w uszach mam tydzień. Mam teraz srebrne a chce zmienić na złote. Napiszcie mi czy mogę zmienić. Prosze!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Numer Gadu-Gadu
7184859
nasty_girl Płeć:Kobieta
Aktywista
lalala :d
Aktywista

Pomogła: 55 razy
PostWysłany: Pon 10 Paź, 2005 13:09    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

poczekaj jescze z tydzien, roznica taka ze w zaleznosci od tego z czego sa te kolczyki bedzie trwalo gojenie sie, i jezeli zmienisz na jakies plastikowe, to moze ci sie dlugo goic, paprac itd, a przebitki sa z takiego tworzywa ze sie beda goic szybciej..
Powrót do góry
eveline Płeć:Kobieta

Ikona Tematu/Postu PostWysłany: Pon 10 Paź, 2005 16:45    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Ale ja.. mi siostra przebijała uszy. Włożyła mi wtedy srebrne kolczyki a ja chce włożyć złote a nie plastikowe!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Numer Gadu-Gadu
7184859
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Pon 10 Paź, 2005 16:46    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

podalam przyklad tylko
Powrót do góry
Nim_Nen
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Pon 10 Paź, 2005 17:12   

Kurde ja za to mam inne pytanie... czy w wardze jest coś czego przebić nie można? Bo mam zamiar sobie zrobić i się zastanawiam czy jak miz robi przyjaciółka to czy może mnie bardzo uszkodzić...
Powrót do góry
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Pon 10 Paź, 2005 17:24    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

idz z tym lepiej do salonu, a nie do kolezanki..
Powrót do góry
Nim_Nen
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Pon 10 Paź, 2005 17:40   

Tylko, ze wiem, ze ona pepki i uszy to już prawie zawodowo przebija... jeśli nie inne cześci ciała... z reguły po pijaku na dyskotece, jeszcze chyba nikt na tym nie ucierpiał
Powrót do góry
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Pon 10 Paź, 2005 17:52    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

no to sie nie zdziw jak ty na tym ucierpisz..
Powrót do góry
kradziejka
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Pon 10 Paź, 2005 18:26   

Nim_Nen napisał/a:
Tylko, ze wiem, ze ona pepki i uszy to już prawie zawodowo przebija... jeśli nie inne cześci ciała... z reguły po pijaku na dyskotece, jeszcze chyba nikt na tym nie ucierpiał

Nim_Nen napisał/a:
prawie zawodowo

Cytat:
prawie zawodowo

sama już napisałaś czemu niepowinnaś tego robić
Powrót do góry
Nim_Nen
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Pon 10 Paź, 2005 18:36   

Akurat kształci się w innym kierunku XD
Powrót do góry