Ostatnio byłamu lekarza i dowiedziałam sie ze mam anemie. Najbardziej brak mi żelaza i witaminy B1. Mam leki na to które bede brac przez 2 miesiace, ale chciałabym sie poradzic jaka mam prowadzic diete bogata w rózne witaminy aby z tego wyjsc.
Jeśli jesteś kolejną nastolatką oszalałą na punkcie odchudzania, to zaprzestaj tego. Myślę, ze bez głodzenia każda normalna dieta w połączeniu z tymi specyfikami będzie dobra. Dokładniejsze instrukcje powinien Ci wg mnie dać lekarz, który te leki przypisał.
_________________ “Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons.”
—Michael Shermer
Pomogła: 45 razy Dołączyła: 19 Kwi 2004 Posty: 2212
Wysłany: Czw 01 Cze, 2006 09:53
W naszym kraju głównym źródłem witaminy B1 są: produkty zbożowe, mięso, wędliny (szczególnie wieprzowina) oraz rośliny strączkowe - groch, fasola. Pieczywo ciemne, razowe, kasze i niepolerowany ryż są znacznie lepszym źródłem tiaminy niż pieczywo jasne. Bogatym źródłem witaminy B1 są drożdże oraz pieczywo i ciasta wypieczone na drożdżach.
Jedz produkty zawierające żelazo, tj. groch, szpinak, brokuły, chleb pełno przenny, płatki śniadaniowe, krewetki, fasola, wątróbka.