Hej dziewczyny. Mam 14 lat i wczoraj dostałam swój pierwszy okres. Wtedy co napisałam ten post to tylko mi leciał śluz. Mamy w domu przez cały tydzień nie było to więc poszłam do supermarketu i kupiłam 3 opakowania różnych podpasek. Same najgrubsze Mam teraz do was takie pytanko.Jakie są najlepsze podpaski i czy mogę używać tamponów? I jak mam je dobrze założyć? I czy mogę nosic wtedy białe spodnie i czemu mnie teraz bola piersi??
Pomogła: 45 razy Dołączyła: 19 Kwi 2004 Posty: 2212
Wysłany: Wto 11 Lip, 2006 14:38
Co do tamponów - możesz je używać. Jak je założyć? Wystarczy dokładnie zapoznać się z ulotką - tam wszystko jest wyjaśnione co i jak. Wybierz dla siebie najmniejszy rozmiar.
Co do podpasek - każda z nas woli inne podpaski.. Są podpaski cienkie, grube, o normalnej i przedłużonej długości, ze skrzydełkami i bez. Dopasuj taką, która będzie dla CIEBIE najwygodniejsza. Są też podpaski na lżejsze dni lub pod koniec miesiączki, tzw. "Light", czy też na noc: "Night".
Natomiast za obolałe piersi odpowiedzialne są hormony. W wyniku ich działania w piersiach zatrzymują się płyny i to właśnie wywołuje obrzmienie i ból. Nie miartw się tym zatem, bo te dolegliwości ustąpią.
KleO -Usunięty- Gość
Wysłany: Czw 13 Lip, 2006 00:25
Tampony - dopiero możesz używać po roku od pojawienia się pierwszej miesiączki. I proszę, nie mówcie mi, że gadam bzdety. W ostatniej klasie gim. miałam prelekcję z pielęgniarką i wszystko dokładnie wyjaśniła. Najlepiej jest się na jakiś czas przyzwyczaić do miesiączki, dopiero potem. Gdzie wy wyczytałyście, że można używać tamponów od razu?
Co do piersi wyjaśniła koleżanka przede mną.
Jeśli chodzi o podpaski... Każda dziewczyna woli inne, inaczej się w nich czuje, więc wypróbuj podpaski jakie chcesz. Masz na to duuużo czasu
Co do białych spodni... Możesz je nosić, czemu by nie. Ja jednak rezygnuję z białych spodni podczas okresu, nie chycę się narażać na stres, jeśli wyjdzie coś jednak niemiłego. Wtedy czuję się niekomfortowo. Ale to już zależy od Ciebie