| Dzieci OnLine | Suwałki | Gry online | Maluch |

Dzieci OnLine  Strona Główna Dzieci OnLine
Człowiek nigdy nie pozbędzie się tego, o czym milczy.

RegulaminRegulamin   FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony 1, 2  Następny
Moja waga :(
Autor Wiadomość
Zuzka
Gość
PostWysłany: Wto 30 Lip, 2002 20:35   Moja waga :(

Witam...Mam taki problem.Mam 13 lat,162cm i waże 51-52 kg...Wiem że to dużo.Prosze mi powiedzieć ile powinnam schudnąć.Jest jeszcze taki problem.Czasem jem kolacje a czasem nie.I np. raz nie zjadłam kolacji to już waga pokazuje nawet KG mniej nast. dnia!!!A gdy zjem to nawet potrafie przytyć KG i to w ciągu dnia Sad Mam bardzo duże spadki i podwyższszenia wagi.Bardzo mnie to martwi.Słyszałam że od tego mogą się pojawić rozstępy.Jednego dnia czasem waże 51.1 a już nast.dnia 52.9 i to przez jedną kolacje.Pomóżcie mi...Prosze.Ile przy moim wzrosćie powinnam ważyć?
Przejdź na dół
deg Płeć:Mężczyzna
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Sro 31 Lip, 2002 18:31   Re: Moja waga :( Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Cześć!

Zuzka napisał/a:
Mam 13 lat,162cm i waże 51-52 kg...Wiem że to dużo.Prosze mi powiedzieć ile powinnam schudnąć.

Dokładnie? Proszę bardzo. 0 kg.
Twój wzrost i waga (a w szczególności ich proporcje) całkowicie mieszczą się w normie dla Twojego wieku.
W wieku 12-15 lat występują duże dysproporcje wzrostu i wagi pomiędzy osobami w tym samym wieku. Dlatego też nie powinnaś bezkrytycznie porównywać swojej wagi z wagą koleżanek. Ty jesteś troszkę wyższa niż "średnia statystyczna" Smile dla Twojego wieku, stąd i masę ciała masz nieco większą. Ale proporcje wzrostu do masy naprawdę masz niemal wzrorowe.

Zuzka napisał/a:
Jest jeszcze taki problem.Czasem jem kolacje a czasem nie.

Lepiej jedz regularnie. Jest to ważne w okresie dojrzewania (później zresztą też). Oczywiście nie jedz bezpośrednio przed snem, tylko 1-2 godziny przed. Na kolację zjedz zawsze coś lekkostrawnego.

Zuzka napisał/a:
I np. raz nie zjadłam kolacji to już waga pokazuje nawet KG mniej nast. dnia!!!A gdy zjem to nawet potrafie przytyć KG i to w ciągu dnia Sad Mam bardzo duże spadki i podwyższszenia wagi.Bardzo mnie to martwi.Słyszałam że od tego mogą się pojawić rozstępy.Jednego dnia czasem waże 51.1 a już nast.dnia 52.9 i to przez jedną kolacje

Wahania wagi w ciągu dnia są zjawiskiem naturalnym. Czasami więcej zjesz, więcej wypijesz (szczególnie podczas upałów). Poza tym - pamiętaj o potrzebach fizjologicznych - one też "ważą" Smile. Inna sprawa, że zwykle wagi domowe (nawet te elektroniczne) nie są zbyt dokładne i kilkukrotnie wchodząc na wagę można zaobserwować różnicę we wskazaniach dochodzącą do jednego kilograma!
W takiej sytuacji rozstępów też nie musisz się obawiać.

Ostatnio zmieniony przez deg dnia Pon 19 Sie, 2002 22:45, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Zuzka
Gość
PostWysłany: Sro 31 Lip, 2002 19:40   Dziękuje

Dziękuje panu bardzo i pozdrawiam i życzę zdrowia,szczęścia i pomyślności w dalszym życiu Smile
Powrót do góry
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Pon 19 Sie, 2002 22:49    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Dziękuję Ci serdecznie i życzę tego samego!

nieznana
Gość
PostWysłany: Sob 11 Sty, 2003 14:35   

Ja tze chcialam zapytac czy powinnam schudnac bo wiem ze kazdy ma inne proporcje.Ja mam 13 lat moja waga sie acha id 54 do 57 kg i mam 164 cm.czy to prawidlowo .odpiszcie!!!!!!!!!!
Powrót do góry
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Wto 14 Sty, 2003 22:48    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Wszystko OK.
Ani trochę nie musisz chudnąć.

Asia
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Sob 05 Kwi, 2003 19:54   czy to dobrze ??

Więc czy to dobrze, jeśli mam 12 lat, 162 cm wzrostu i ważę 52,5 kg ?? Proszę o odpowiedź.
Powrót do góry
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Pon 07 Kwi, 2003 00:27    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

U Ciebie też wszystko OK.
Wyprzedzasz swoim dorzewaniem "średnią krajową" Wink

Asia
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Pon 07 Kwi, 2003 22:05   "średnia krajowa"

to jaka w takim razie jest "średnia krajowa" Question
Powrót do góry
PRZEPIK
Gość
PostWysłany: Wto 08 Kwi, 2003 18:28   JA MAM

JA MAM 149 centymetrów i waże 37 kilo i mam 13 lat i co ????
Powrót do góry
Asia
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Czw 17 Kwi, 2003 12:55   

Jaka jest "średnia krajowa" ??
Powrót do góry
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Czw 17 Kwi, 2003 22:00    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

W medycynie nie ma pojęcia "średniej krajowej". To moje wielkie uproszczenie Smile. Lekarze posługują się tzw. siatkami centylowymi w których określają jaki procent osób ma taki sam wzrost/wagę jak dana osoba. 50-ty centyl, czyli wzrost/wagę którą posiada 50% osób (dokładniej - taki lub mniejszy wzrost/wagę) nazwałem "średnią krajową".

Asia
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Pią 18 Kwi, 2003 13:42   

A ile wynosi ta "średnia krajowa"?
Powrót do góry
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Pią 18 Kwi, 2003 21:48    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

NIe można tego jednoznacznie określić. Siatki centylowe to kilka wielkich wykresów, a nie pojedyncza liczba Wink

Asia
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Nie 20 Kwi, 2003 16:03   

Skoro nie da się tego określić, to skąd wiedziałeś, że ja wyprzedzam "średnią krajową" swoim dojrzewaniem?
Powrót do góry
Strona 1 z 2 Idź do strony 1, 2  Następny
Odpowiedz do tematu