Witam...Mam taki problem.Mam 13 lat,162cm i waże 51-52 kg...Wiem że to dużo.Prosze mi powiedzieć ile powinnam schudnąć.Jest jeszcze taki problem.Czasem jem kolacje a czasem nie.I np. raz nie zjadłam kolacji to już waga pokazuje nawet KG mniej nast. dnia!!!A gdy zjem to nawet potrafie przytyć KG i to w ciągu dnia Mam bardzo duże spadki i podwyższszenia wagi.Bardzo mnie to martwi.Słyszałam że od tego mogą się pojawić rozstępy.Jednego dnia czasem waże 51.1 a już nast.dnia 52.9 i to przez jedną kolacje.Pomóżcie mi...Prosze.Ile przy moim wzrosćie powinnam ważyć?
Mam 13 lat,162cm i waże 51-52 kg...Wiem że to dużo.Prosze mi powiedzieć ile powinnam schudnąć.
Dokładnie? Proszę bardzo. 0 kg.
Twój wzrost i waga (a w szczególności ich proporcje) całkowicie mieszczą się w normie dla Twojego wieku.
W wieku 12-15 lat występują duże dysproporcje wzrostu i wagi pomiędzy osobami w tym samym wieku. Dlatego też nie powinnaś bezkrytycznie porównywać swojej wagi z wagą koleżanek. Ty jesteś troszkę wyższa niż "średnia statystyczna" dla Twojego wieku, stąd i masę ciała masz nieco większą. Ale proporcje wzrostu do masy naprawdę masz niemal wzrorowe.
Zuzka napisał/a:
Jest jeszcze taki problem.Czasem jem kolacje a czasem nie.
Lepiej jedz regularnie. Jest to ważne w okresie dojrzewania (później zresztą też). Oczywiście nie jedz bezpośrednio przed snem, tylko 1-2 godziny przed. Na kolację zjedz zawsze coś lekkostrawnego.
Zuzka napisał/a:
I np. raz nie zjadłam kolacji to już waga pokazuje nawet KG mniej nast. dnia!!!A gdy zjem to nawet potrafie przytyć KG i to w ciągu dnia Mam bardzo duże spadki i podwyższszenia wagi.Bardzo mnie to martwi.Słyszałam że od tego mogą się pojawić rozstępy.Jednego dnia czasem waże 51.1 a już nast.dnia 52.9 i to przez jedną kolacje
Wahania wagi w ciągu dnia są zjawiskiem naturalnym. Czasami więcej zjesz, więcej wypijesz (szczególnie podczas upałów). Poza tym - pamiętaj o potrzebach fizjologicznych - one też "ważą" . Inna sprawa, że zwykle wagi domowe (nawet te elektroniczne) nie są zbyt dokładne i kilkukrotnie wchodząc na wagę można zaobserwować różnicę we wskazaniach dochodzącą do jednego kilograma!
W takiej sytuacji rozstępów też nie musisz się obawiać.
Ja tze chcialam zapytac czy powinnam schudnac bo wiem ze kazdy ma inne proporcje.Ja mam 13 lat moja waga sie acha id 54 do 57 kg i mam 164 cm.czy to prawidlowo .odpiszcie!!!!!!!!!!
W medycynie nie ma pojęcia "średniej krajowej". To moje wielkie uproszczenie . Lekarze posługują się tzw. siatkami centylowymi w których określają jaki procent osób ma taki sam wzrost/wagę jak dana osoba. 50-ty centyl, czyli wzrost/wagę którą posiada 50% osób (dokładniej - taki lub mniejszy wzrost/wagę) nazwałem "średnią krajową".