Hejka! Mam 13 lat. Okres dostlam 2006r. dokladnie to lutego kolejnie pojawil mi sie po roku.
I mam co roku.
Troszke nie regularne ale dlaczego tym razem trwa mi az 9dni??????
Zazwyczaj bylo to przez 4/3dni. Czy to przez jazde na rowerze.
Moze mam cos zjesc aby w koncu prestal..
Pomogła: 11 razy Dołączyła: 26 Cze 2006 Posty: 1270
Wysłany: Pią 27 Kwi, 2007 18:01
anionka napisał/a:
dlaczego tym razem trwa mi az 9dni??????
Ostatnio miałam podobny problem, miałam 15 dni a potem jeszcze po 10 dniach, ale lekarka powiedziała że to w miarę normalne, chociaż nie powinno tak się dziać i dała mi tabletki. Najlepiej poradż się mamy lub idź do lekarza.
Chociaż z tym rokiem różnicy to... najlepiej dla pewności zapytaj się lekarza. Okres może zaniknąć na kilka miesięcy, ale rok... Tym, że 9 dni to się nie martw, bo nie ma czym.
Ostatnio zmieniony przez ewamarchewa dnia Czw 10 Maj, 2007 18:39, w całości zmieniany 1 raz
wiesz... jesteś jeszcze młodziutka, to wszystko jest niewyregulowane jednak jeśli tak nieregularny okres* będzie Ci się pojawiał dalej chyba najlepiej wybierz się do ginekologa i tutaj nie ma się czego bać - ja też się bałam, ale teraz chodzę systematycznie i jest Ok - idę jak do każdego innego lekarza
* przez nieregularny okres rozumiemy okres, który pojawia się, poźniej go nie ma przez 3-4 miesiące, później pojawi się 2 razy w miesiącu etc.
_________________ O! Cały TY... Na Twój widok totalnie mnie mdli... To właśnie Ty... Malutki iloraz... No ale masz spryt...
ja myślę że dopiero gdzieś jak będziesz miała 15 lat albo więcej to będziesz już miała normalny okres. w sumie nie powinnaś się martwić bo nieregularny okres jest normalny (nawet aż tak bardzo nieregularny). Okres reguluje się zazwyczaj dopiero wtedy kiedy dziewczyna traci dziewictwo
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 02 Mar 2003 Posty: 792
Wysłany: Nie 10 Cze, 2007 19:19
martulka napisał/a:
Okres reguluje się zazwyczaj dopiero wtedy kiedy dziewczyna traci dziewictwo
co??? a niby co ma dziewictwo do regularności miesiączek?? przecież to czy są regularne zalezy od hormonów. cykl powinien się uregulować mniej więcej do 3 lat po rozpoczęciu miesiączkowania
[ Dodano: Nie 10 Cze, 2007 ]
martulka napisał/a:
w sumie nie powinnaś się martwić bo nieregularny okres jest normalny (nawet aż tak bardzo nieregularny)
normalny jeśli dziewczyna dopiero zaczęła miesiączkować. u kobiet takie nieregularne cykle powodują bardzo duże trudności w zajściem w ciąże
_________________ "Bez miłości każde życie jest jedynie udawaniem i mijaniem."
Okres dostlam 2006r. dokladnie to lutego kolejnie pojawil mi sie po roku.
I mam co roku.
Troszke nie regularne ale dlaczego tym razem trwa mi az 9dni??????
Zazwyczaj bylo to przez 4/3dni.
sory, sory. z twojego tekstu wywnioskowałam że minęło 1,5 roku od pierwszego. czyli miałaś go 2 razy (jak co rok to tak). a te zazwyczaj 4/3dni to chyba tylko raz musiało być jak teraz miałaś 9 dni. jak się mylę to mnie zaprowadźcie na właśnicwą drogę.
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 02 Mar 2003 Posty: 792
Wysłany: Pią 15 Cze, 2007 19:39
AŚKA napisał/a:
joasia1990 napisał/a:
normalny jeśli dziewczyna dopiero zaczęła miesiączkować. u kobiet takie nieregularne cykle powodują bardzo duże trudności w zajściem w ciąże
może nie tyle trudności z zajściem, co bardzie nieoczekiwane 'wpadki'
Mylisz sie. Jeśli kobieta ma bardzo nieregularne cykle, to ma problemy hormonalne i naprawde zwykle nie może zajść w ciążę. O wpadce to może sobie raczej pomazyć. Nie moge Ci powiedzieć zbyt duzo na ten temat bo sama prawie nic nie wiem.
Moja sąsiadka tak ma i już od kilku lat sie leczy bez skutku. Mam też w klasie koleżanke, która też sie już leczy, bo miesiączkę ma 3-5 razy w roku, a nie chce mieć problemów z zajściem w ciąże tak jak jej mama (która też ma takie nieuregulowane cykle)
_________________ "Bez miłości każde życie jest jedynie udawaniem i mijaniem."
Pomogła: 55 razy Dołączyła: 18 Mar 2005 Posty: 5646
Wysłany: Sob 16 Cze, 2007 13:57
hormony są różne, różne z nimi problemy, a ty wszystko minimalizujesz do jednego problemu, często się zdarza że hormony nie są w normie, jednak tabletki pomagają, wiadomo, jeżeli ma nierówne cykle i w tym czasie problemy z hormonami to może aktualnie mieć problemy z zajściem w ciążę, ale kiedy już się unormuje to nie powinno być większych problemów.