kiedy można zacząć się golić nogi?Czy np. 12-nastolatka może golić nogi gdy ma włosy?czy istnieje jakaś średnia kiedy dziewczyny zacznają to robić??czy to prawda że jak się zacznie to nie można przestać???przerarza mnie to!!
Jestem jeszcze mała, ale mama mi powiedziała, że gdy włosy zaczynają rosnąć (szczególnie kiedy ma się 12-13 lat lub trochę więcej) to jeszcze młode dziewczyny nie powinny sobie golić nóg, ponieważ wtedy włosy zaczynają odrastać, lecz włosów jest więcej.
P.S. Nie zawsze musisz nie golić w tym wieku nóg.......czasem to zależy od czegoś innego
_________________ 'Lean on each other's strenghts; forgive each other's weaknesses.'
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 02 Mar 2003 Posty: 792
Wysłany: Wto 10 Lip, 2007 19:35
Magwill napisał/a:
Jestem jeszcze mała, ale mama mi powiedziała, że gdy włosy zaczynają rosnąć (szczególnie kiedy ma się 12-13 lat lub trochę więcej) to jeszcze młode dziewczyny nie powinny sobie golić nóg, ponieważ wtedy włosy zaczynają odrastać, lecz włosów jest więcej.
nie jest ich więcej, tylko sa grubsze i bardziej widoczne, a zreszta nie trzeba golić, mozna przecież się depilowac i wtedy będzie ich mniej (tzn będa coraz mniej widoczne)
_________________ "Bez miłości każde życie jest jedynie udawaniem i mijaniem."
Wysłany: Sro 11 Lip, 2007 15:06
Poroniona idea - Po to się goli żeby tych włosów nie było, więc jakie ma znaczenie czy będa rosnąć czy nie?
To samo zresztą dotyczy dziewiczych wąsów u chłopaków w podobnym zresztą wieku. Ciemnogród zawsze mówi "Nie gól, bo będziesz musiał się golić cały czas!" - No cóż, lepiej się golić raz na tydzień, niż chodzić z dwoma trzy centymetrowymi wąsami.
Wysłany: Pią 13 Lip, 2007 11:02
Marcia - Przyjdź na paradę równości : )
A tak już na poważnie, to jak joasia stwierdziła, brodę mam, wąsy mam, trzeba sobie jakoś radzić, kichawy nie odciąć przy okazji, a nawet o uszy zadbać, bo też są zagrożone jak brzytwę chwycę. Poza tym osobiście zacząłem golić się wcześnie, bo już pod koniec szkoły podstawowej, naprawdę nie było osoby (Prócz rodziny), która by mnie nie wyśmiała - Znajomi, nauczyciele, wszyscy. Kwestia w tym, że oni chodzili z dziewiczymi wąsikami (Pomijając nauczycieli ; ) ), a Ja byłem schludny, ładny i pachnący jak aniołek : )
Więc - dlaczego tak samo nie miałoby być z nogami? Człowiek się goli żeby włosów nie mieć, więc jakie ma w tym momencie dla niego znaczenie czy odrosną ciemniejsze, czy różowe? Odrosną - znowu się zgoli, w końcu wyrobi sobie rytm w którym będzie sobie te nogi golić i problem włosów zniknie. Bo to jedynie (Przynajmniej dla większości, z powodu moich zagrożonych uszu nie dla mnie) kolejna rutynowa czynność dnia.
Pomogła: 11 razy Dołączyła: 26 Cze 2006 Posty: 1270
Wysłany: Nie 22 Lip, 2007 10:28
Magwill napisał/a:
mama mi powiedziała, że gdy włosy zaczynają rosnąć (szczególnie kiedy ma się 12-13 lat lub trochę więcej)
"Kiedy włosy zaczynają rosnąć"? Przecież włosy na nogach nie pojawiają się nagle jak się ma 12 lat, wczoraj zauważyłam nawet u mojej sześcioletniej kuzynki włoski...
shabowy napisał/a:
kiedy można zacząć się golić nogi?Czy np. 12-nastolatka może golić nogi gdy ma włosy?czy istnieje jakaś średnia kiedy dziewczyny zacznają to robić??
Można zacząć kiedy się chce. Zależy od dziewczyny, czy będą jej przeszkadzać, czy nie.
Osobiście zaczęłam przed piątą klasą. Dokładniej to przed rozpoczęciem roku.
Magwill napisał/a:
młode dziewczyny nie powinny sobie golić nóg, ponieważ wtedy włosy zaczynają odrastać, lecz włosów jest więcej.
Jak już napisała joasia - nie jest więcej, ale są grubsze i mocniejsze (i to wtedy, kiedy goli się maszynką), ale nie tylko u młodych dziewczyn. Nie jest tak, że kiedy trzynastolatka ogoli się maszynką to odrosną jej grubsze, a kiedy dorosła kobieta - będzie miała takie same. Nie, w obu przypadkach będą grubsze.
Ja depiluję się depilatorem i polecam, bo za którymś razem już prawie nie boli, no i jest spokój na dłużej niż przy goleniu maszynką, żyletką itp.