| Dzieci OnLine | Suwałki | Gry online | Maluch |

Dzieci OnLine  Strona Główna Dzieci OnLine
Człowiek nigdy nie pozbędzie się tego, o czym milczy.

RegulaminRegulamin   FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
Ortografia!
Autor Wiadomość
Idda Płeć:Kobieta
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Pon 22 Wrz, 2003 16:17   Ortografia! Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Zauważyłam,że coraz więcej dzieci jest dysortografami.Robią podstawowe błędy,np.chłopak mówi zamiast"poszedłem","poszłem".Dziewczyny tak samo-"poszedłam".Nie stawiają przecinków,kropek,imiona i nazwiska piszą z małej litery.Myślę,ze dzieje sie tak po części dlatego,że nie chciało im się czytać książek,jak byli mali ,a po części przez to,że w większości komórek nie ma polskich liter i wtedy dzieci(lub młodzież,ja się do niej zaliczam:))przestają mysleć o ortografii "na kartce",tylko piszą,według "ortografi sms'a".Bardzo mi się nie podoba ten ogólnopolski problem.Ja wiem,że też zdarzają mi się jakieś błędy,ale myślę,że to raz na...10 zdań.Proszę,wypowiedzcie się na ten tamat!(tylko nie myslecie,że jestem samochwałąSmile)
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
1868191
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Wto 23 Wrz, 2003 07:50   Re: Ortografia! Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Mam pytanie-czy mój temat został przeniesiony,czy po prostu nikt nie chce odpowiadaćSad
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
1868191
panienka_wierzba Płeć:Kobieta
Aktywista
oszukajka *^-^*
Aktywista

Pomogła: 9 razy
PostWysłany: Wto 23 Wrz, 2003 07:59    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

wwiesz mi sie zdarza że nie piszę tam kropek czy przecinków albo coś z małej litery a czytam bardzo dużo zawsze mam [prawie maxa z dyktand, a komórki nie mam i pisze tak dlatego bo sie śpiesze i nie mam ochoty sprawdzać dodatkowo błędów.

Numer Gadu-Gadu
2891618
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Wto 23 Wrz, 2003 14:04    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

No tak..każdy popełnia czasem jakieś błędy,ale wiesz...moja koleżnaka w jednym wyrazie popełniła 3 błędy!Chciała napisać w wypracowaniu słowo-"huśtawka",wiesz,jak napisała?-"chuźdawka":)Więc widzisz....i to jest przykład dysortografa nie lubiącego czytać książki(ona nie lubi)Smile
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
1868191
deg Płeć:Mężczyzna
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Sro 24 Wrz, 2003 00:25    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

100% racji.
Czasami mam kłopoty z rozszyfrowaniem Waszych postów i listów.
Postarajcie się bardziej przyłożyć. Wasza praca świadczy o Was - znamy Was tylko z tego, co napiszecie - jeśli niestarannie piszecie, wtedy właśnie takie zdanie mamy o Was.

Weronika
Gość
PostWysłany: Sro 24 Wrz, 2003 19:42   

Panie 1011 postów.
Ja próbuję pisać popawnie nawet na włąsym forum poprawiam żeby dzieci sie nie nauczyły nawyku.
Powrót do góry
deg Płeć:Mężczyzna
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Sro 24 Wrz, 2003 23:51    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Dużo w sobie zmieniłaś - na początku trzeba było rozszyfrowywać Twoje posty. Teraz jest dużo lepiej! Oby tak dalej. Gratuluję!

Odpowiedz do tematu