cześc jakie są objawy miesiączki mówcie pliss i od niedawna bolą mnię piersi i nosze rozmiar stanika 70aa a mam 10 lat i mam już włoski wszędzie i 166cm wzrostu o co chodzi!!!
objawami sa powiekszajace sie piersi, uplawy, i owlosienie lonowe. ale lepiej poczytaj troche, bo tutaj duzo tego...
ps. musze sie wam pochwalic:) udalo mi sie za 1 razem uzyc tamponu <jupi> normalnie nieznacie mojego szczescia! ;D/nata
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 20 Wrz 2003 Posty: 2143
Wysłany: Pią 11 Cze, 2004 16:26
To,że bolą Cię piersi to akurat nic nie musi oznaczać. To często zdarza się w okresie dojrzewanie i oczywiście-jest to normalne dlatego trzeba na nie szczególnie uważać. Jeśli jeszcze nie miałaś wydzieliny śluzowej to miesiączki na pewno nie dostaniesz niedługo. Na ok. rok przed pierwszym krwawieniem pojawia się biały bądź przezroczysty śluz który zazwyczaj zostawia żółte ślady na bieliźnie. Nie ma się co przejmować-oznacza to tylko,ze dojrzewasz. Jesli będzie Ci to przeszkadzać kupuj wkładki higieniczne i noś oczywiście Ja wkładek nie kupuję bo dla mnie to strata pieniędzy ale każdy myśli inaczej UWAGA! Jeśli wydzielina ma dziwny kolor(np. lekkobrązowawy,zielony) lub towarzyszą jej swędzenia i pieczenia może to być grzybica pochwy a nie objaw okresu! W takim wypadku należy powiedzieć o tym mamie a ona zaprowadzi Cię do odpowiedniego lekarza. Wydzielina pokazuje się zazwyczaj rok przed pierwszym okresem, co nie oznacza,że zawsze. Może nastąpić to wcześniej bądź później. Na wszelki wypadek noś podpaskę w plecaku do szkoły. A jeśli chodzi o takie "znaki" na parę dni/tygodni przed okresem...Przede wszystkim bóle podbrzusza i piersi(choć nie zawsze moze to akurat to oznaczać), bóle krzyża, Zespół Napięcia Przedmiesiączkowego(czyli masz zły chumor, łatwo się drażnisz) ; zmiana koloru wydzieliny. Kiedy nabiera ona koloru brązowego lub czerwonego mozesz być niemal pewna,że pierwsza miesiączka jest blisko. Jednak uważaj! Jeśli miesiączka nie pokaże się po pół roku po takiej brązowej lub czerwonej wydzielinie daj ię do ginekologa. Wielkość piersi czy ilość włosów łonowych ma akurat najmniejsze znaczenie, kiedy dostanie się miesiączkę. Dużą rolę odgrywają tutaj także geny-zapytaj mamę lub starszą siostrę, w jakim wieku one dostały okres. Z Tobą będzie prawdopodobnie tak samo(choć nie zawsze tak jest).
Wzrost nie ma tu nic do rzeczy, bo okresu mogą dostać dziewczyny o wzroście np. 140 cm, a te co mają 170 jeszcze nie! Miesiączkować zaczyna się mniej więcej 2 lata po tym zaczeły rosnąc piersi i ok. pół roku po tym jak pojawil sie sluz. Co do tego rozmiaru stanika, to raczej za szybko nie dostaniesz...
Każda z nas ma inne objawy miesiączki. Np. może boleć brzuch, głowa , puchnąć nogi, złe samopoczucie, boleć piersi.Bolące piersi nie muszą być oznaką miesiączki.Często dostaje się ją gdy nawet się tego nie spodziewasz.
KleO -Usunięty- Gość
Wysłany: Nie 13 Cze, 2004 21:19 Taaak =]
Poprostu dojrzewasz
To już objawy nadchodzącej miesiączki. Wzrost masz na prawdę bardzo dobry i to że masz już wszędzie 'włoski' i rosną Ci piersi, to stajesz się już 'kobietką'. Jeżeli masz już wydzielinę śluzową (ma ona kolor biały lub przeźroczysty, a jeśli żółty, to może występować zakarzenie pochwy), to zaniedługo możesz dostać miesiączkę. Inni mają po 6 miesiącach od pojawienia się wydzieliny, a inni nawet po 3 latach. Bądź wtedy zawsze przygotowana do miesiączki i noś do szkoły w plecaku na wszelki wypadek podpaskę.
Prosze o szybką odpowiedz moja mama miała miesiączkę w wieku 14 lat, ja mam teraz 11,5 rocznikowo 12,a już od pewnego czasu pojawia mi się wydzielina śluzowa. Często boli mnie też brzuch i głowa. Kiedy moge się spodziewać miesiączki???
mhymmm;wydląda na to że będziesz mieć niedługo,ale tego nie da się przewidzieć za max. 2 lata;nie póżniej skoro masz już śluz.
Ja 2 lata miałałąm śluz;3 lata owłosienie i dopiero po tym dostałam.
Nie mart się, to nie jet takie straszne jak się mówi.....
ja byłam osłabiona tylko pierwsze 2 dni miesiączki potem czułam się świetnie.
_________________ "Życie jest piękne;trzeba tylko umiec to dostrzec"