| Dzieci OnLine | Suwałki | Gry online | Maluch |

Dzieci OnLine  Strona Główna Dzieci OnLine
Człowiek nigdy nie pozbędzie się tego, o czym milczy.

RegulaminRegulamin   FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następny
Pierwsza miesiączka ! Co robić ?!
Autor Wiadomość
soso
Gość
PostWysłany: Sro 01 Paź, 2003 15:02   Re: hehe

nastka napisał/a:
Wiesz Kleo masz wieeeeelkie szczęście że o problemie miesiączki mówi się otwarcie w twojej szkole....ja niestety nie miałam takich praktyk Sad za to w 4 klasie szkoły podstawowej rozdano wszystkim dziewczyną paczuszki, które zawierały broszurę na temat dojrzewania-książka liczyła sobie 45 stronic i była pisana przez kobietę ginekologa, firmu ALWAYS, komplet różnego rozmiaru podpasek i wkładek higoenicznych ALWAYS i...próbki szponu przeciw łupierzowego biggrin Wszystko dla nas! Co prawda podpaski leżą nieużywane bo jeszcze nie miesiączkuje a mam 14 lat Sad No ale wierze że przyjdzie ten czas i popieram Cię, w zdaniu "wszystkiego dowiesz sie od mamy"-to najlepsza encyklopedia wiedzy o miesiączkach itp.

NaStKa

ja chodze do 5 klasy i mam wychowanie do życie w rodzinie i dostalismy ten zestaw podpasek.ja kilka dni temu dostalam okres ale 3 podpaski nie wystarczaja nawet na polowe okresu mi starczyly na 1 dzien bo moze wy (jesli mieliscie okres) to wiecie ze podpaske trzeba zmieniac okolo co 3 godziny a to pudelko na podpaski to nawet fajne tylko strasznie nie trwale
Przejdź na dół
Gocha
Debiutant
Debiutant

PostWysłany: Pią 10 Paź, 2003 22:50    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Jak juz wspominałam miałam w 6 klasie przygotowanie do zycia w rodzinie i póziniej dostalismy takie paczuszki. ale nie dawno sie dowiedziałam że w 2 klasie gimnazjum bede mieć takrze . Mnie troche to zdziwiło że znowu ale sie ciesze , moze znowu dostaniemy takie paczuszki bo mi sie pudełeczko zepsuło!!!

Kruszynka_12
Gość
PostWysłany: Nie 21 Gru, 2003 19:44   Okres

Ja dostałam okres we wrześniu! I czuję się z nim okropnie! Czasem nie śpię do 4.00 , bo nie mogę spać z powodu bólu brzucha Crying or Very sad !
poza tym to nie jest przyjemne! Jak ci leci krew z pochwy! To jest obrzydliwe! Cieszcie się dopóki nie macie miesiączki!
Powrót do góry
Gościówa Płeć:Kobieta
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Pon 22 Gru, 2003 12:21   Re: Okres Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Kruszynka_12 napisał/a:
Ja dostałam okres we wrześniu! I czuję się z nim okropnie! Czasem nie śpię do 4.00 , bo nie mogę spać z powodu bólu brzucha Crying or Very sad !
poza tym to nie jest przyjemne! Jak ci leci krew z pochwy! To jest obrzydliwe! Cieszcie się dopóki nie macie miesiączki!

Poperam. Często jest tak, że osoby które jeeszcze nie mają miesiączki chcą ją dostać jak najszybciej, ale kiedy już ją dostaną to z wielką chęcią odwołałyby to. Nie każdy ma bolesne miesiączki. Niektórzy oprucz dyskomfortu nic nie czują , ale inni czują okropny ból i to nie tylko brzucha, ale też piersi, ud itp. Wielu osbom przed okresem wyskakuje dużo pryszczy i wydzielina śluzowa leci jak z kranu. Są całe obolałe. Niektórzy mają miesiączki krótkie i mało obfite a inni dłuuugie i bardzo obfite. Ja należe do tych osób co mają i bolesne i obfite i długie a więc nie ma się z czego cieszyć Sad Naprawde cieszcie się młodością dopuki możecie.
p.s ja też dostawałam tą paczusze ale dopiero w 6 klasie. Ale tam była tylko książeczka, pudełeczko, kalendarzyk, i 3 podpaski (ale tego samego rozmiaru) nie było wkładek Neutral A moja siostra cioteczna chodzi do innej szkoły i dostała jeszce wkładki i tampony Rolling Eyes

Numer Gadu-Gadu
730730
girl_in_black Płeć:Kobieta
Dociekliwy
Dociekliwy

PostWysłany: Sro 24 Gru, 2003 00:09    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

hej! ja akurat mam miesiaczki bezbolesne ale za to długie...trwają po 7 dni...czuje dyskomfort ale mały...ja mam dobrze bo mnie nic nie boli...a moja kolezanka przed miesiączką to ma cere jak by sie wypudrowała i jej w szkole nauczyciele zwracają za to uwage a ona nie wie jak ma sie wytłumaczyc Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
lol12
Gość
PostWysłany: Pon 16 Lut, 2004 09:22   miesiączka

Ja pierwszą swoja miesiączke dostałam w listopadzie w 2002 ROKU W ICALE SIE TEGO <NIE> SPODZIEWAŁAM Question i nie wiedziałam czy sie cieszyć czy co Laughing (u nas w szkole rozdawali w 4 klasie i w szóstej klasie i maja podobno rozdawać w 1 gimnazjum....właśnie <nie> dawno mieliśmy lekcje z pania z always i rozdawała broszurki,6 podpasek różnej chłonności,opakowanie wkładek higienicznych always discrit,i jeszcze tampony -to chyba duzo jak na szkołe....) Wink
Powrót do góry
Krucha
Gość
PostWysłany: Czw 04 Mar, 2004 10:34   

Myśmy także mieli taką lekcję...
Ale u nas to było inaczej...
Przyszła Pani z Alwaysa na lekcje i powiedziała dziewczyną, że mają na następną lekcje przyjść do sali 45....
No i u nas gadaliśmy o misiączce, robiliśmy eksperymenty czy podpaska na pewno nie przeciekinie, itd.........
i na koniec rozdała nam zapakowane paczuszki
były tam 2 zielone podpaski i 1 fioletowa
i były w takim pudełku ( niebieskin ), zę jakby chłopcy otworzyli plecak to by pomyślieli, ze to kredki albo plastelina
dostałyśmy rakże książeczki i kalendarzyki
Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
Powrót do góry
Mon!śka Płeć:Kobieta
Debiutant
Debiutant

PostWysłany: Pią 02 Kwi, 2004 11:39    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

U nas w 6 kl. były lekcje wychowania do życia w rodzinie (z panem [!!!]).
Ale co mężczyzna może wiedzieć o "tych" sprawach. Puścił nam film o dojrzewaniu dziewczęcym i oglądałyśmy go przy chłopakach Embarassed

W gimnazjum miała przyjść do nas higienistka. Pani od biologii kazała nam przygotować pytania nt. dojrzewania i rozmnażania, ale my nic nie przygotowaliśmy (przecież nie będziemy się pytać skąd się biorą dzieci [!!!] Very Happy ).

Moim zdaniem w szkołach informowanie o takich sprawach jest bardo słabo zorganizowane (przecież dla nauczycieli to taki wstyd mówić o tych sprawach), dlatego zdażają się różne wpadki - ciąża w wieku 13 lat itp. Ale później pretensje kierowane są do młodzieży, że jest nie odpowiedzialna.

Dobrze, że ktoś pomyślał i stworzył to forum, na którym możemy sobie pomagać Very Happy

POZDRAWIAM!!! :***

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
szyszka
Gość
PostWysłany: Sob 03 Kwi, 2004 07:38   hmmm

CIekawe,ja chodzę do 4 klasy. Nie dostalysmy jeszcze rzadnch podpasek ani nic w tym stylu. No ale w 5 klasie jest wychowanie w rodzinie. Czasami to przychodzi higienistka. (na lekcje). Surprised Mam kuzynki np w 5 klasie i one mówią że dostały takie rózne rzeczy podpaski. Więć możę my też dostniemy Razz Very Happy Razz Smile[color=olive:][/color:][color=indigo:][/color:][size=7:][/size:][size=18:][/size:] Laughing
Powrót do góry
deg Płeć:Mężczyzna
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Nie 18 Kwi, 2004 22:57    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Mon!śka napisał/a:
Ale co mężczyzna może wiedzieć o "tych" sprawach.

Khm. Wink

Mon!śka napisał/a:
Pani od biologii kazała nam przygotować pytania nt. dojrzewania i rozmnażania, ale my nic nie przygotowaliśmy (przecież nie będziemy się pytać skąd się biorą dzieci [!!!] Very Happy ).

Moim zdaniem w szkołach informowanie o takich sprawach jest bardo słabo zorganizowane (przecież dla nauczycieli to taki wstyd mówić o tych sprawach), dlatego zdażają się różne wpadki - ciąża w wieku 13 lat itp. Ale później pretensje kierowane są do młodzieży, że jest nie odpowiedzialna.

Raz piszesz, że nie ma sensu pytać skąd się biorą dzieci, kolejnym razem piszesz, że masz mało informacji w szkole. Jeśli Wy przygotowaliście pytań, to przecież sami ograniczyliście sobie dostęp do wiedzy. To, że jej potrzebujecie jest pewne - przecież widać na forum.

Można przecież było zapytać o metody zapobiegania ciąży (ogromny i ciekawy temat), o to, co dzieje się podczas cyklu miesięcznego - by zrozumieć dlaczego macie okres itp. Pytań jest mnóstwo - nie trzeba przecież rozmawiać tylko o samym zapłodnieniu.

KleO
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Pon 14 Cze, 2004 20:28   

Kwiat Rany...
Jaki ten mój temat jest popularny
Napisałam go wtedy, kiedy pierwszy raz odwiedziłam te forum
Mój temat założony wtedy, kiedy jeszce nie byłam zarejestrowana
Dziękuję kochani Razz
Powrót do góry
bella
Gość
PostWysłany: Pon 14 Cze, 2004 20:56   

zazdroszcze ci kleo tak wysokiego miejsca
Powrót do góry
Lavile Płeć:Kobieta
Junior
Junior

PostWysłany: Sro 16 Cze, 2004 17:26    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Rany, mysmy nigdy nic nie dostawali Confused Zadnych paczek ani niczego w tym stylu :/ Chyba mamy biedna szkole biggrin

KleO
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Czw 17 Cze, 2004 16:55   

Lavile napisał/a:
Rany, mysmy nigdy nic nie dostawali Confused Zadnych paczek ani niczego w tym stylu :/ Chyba mamy biedna szkole biggrin

Eeee, jaką biedną Razz
A w ogóle to do której chodzisz klasy? Bo ja miałam rozdane w 6 klasie i przeważnie w tym czasie są one rozdawane. Inni mają również w 5. Można dostać na lekcji wychowania o życia w rodzinie lub można mieć prelekcję z pielęgniarką (przeważnie z firmy ALWAYS).
Powrót do góry
Lavile Płeć:Kobieta
Junior
Junior

PostWysłany: Czw 17 Cze, 2004 16:57    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Koncze trzecia gimnazjum biggrin We wrzesniu 1 srednia biggrin Juz nic nie dostane Razz Mowilam, ze mam biedna szkole, nawet nagrody ksiazkowe na koniec roku sie dostaje od sredniej 5.1 w gore biggrin

Strona 7 z 9 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następny
Odpowiedz do tematu