JAk wiecie mam 11 latek. Ostatnio zaczeły mi rosnąć malutkie włoski pod pachami.Zaczynam się pocić i dlatego muszę używać desodorantu.Nie wiem czy w moim wieku też się pociliście i czy także zaczynały wam rosnąć włoski?
To pierwsze objawy dojrzewania i nie ma sie czego wstydzić! to przecież całkiem normalne. Mi zaczęly rosnac jak miałam ok. 12 lat..
Nozalezy u kogo pierwsze, moim zdaniem to nie sa pierwsze u wszytkich gdyż u mnie pierwsze włosy łonowe pojawiły sie w wieku ok. 11,5
edit.
Czy ja wiem może trochewczesniej zaczeły rosnąć, ale juz tego za bardzo nie pamiętam
Ostatnio zmieniony przez marog6 dnia Sob 03 Kwi, 2004 09:54, w całości zmieniany 1 raz
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 20 Wrz 2003 Posty: 2143
Wysłany: Pią 02 Kwi, 2004 19:06
Ja mam 12 lat a włosy zaczeły rosnąć mi parę miesięcy temu czyli mniej więcej tak jak Tobie. Naprawdę nie ma się czym zamartwiać!Dojrzewasz! Ty masz narazie takie delikatne włoski ale zobaczysz co będzie,jak będziesz miała "dżungle" Pozdrawiam!
marog6 napisał/a:
rodzynka napisał/a:
To pierwsze objawy dojrzewania i nie ma sie czego wstydzić! to przecież całkiem normalne. Mi zaczęly rosnac jak miałam ok. 12 lat..
Nozalezy u kogo pierwsze, moim zdaniem to nie sa pierwsze u wszytkich gdyż u mnie pierwsze włosy łonowe pojawiły sie w wieku ok. 11,5
No właśnie zgadzam się z marog6 ponieważ włosy pod pachami są wg. mnie chyba mnie jedną ze "środkowych" faz dohrzewania...Chociaż zdarza się,żę wyrastają one wcześniej/później. Mi np. zaczęły rosnąć włosy pod pachami napewnonie na samym poczatku i na pewno nie były pierwsze!
Hmmm... z tego co pamiętam to ja zaczęłam dojrzewać też coś w podobnym wieku i nie wiem dokładnie czy w wieku 11 czy 12 lat zaczęły mi rosnąć włoski pod pachami... to nic dziwnego, że zaczynasz się bardziej pocić bo to naturalna oznaka dojrzewania! Lecz najważniejsze jest w tej sytułacji zachowanie higieny czyli musisz się koniecznie częściej myć i odzywiście używać antyperspirantów bo same mycie jednak nie wystarcza wię ctak to jest... Nio to papa i 3maj się i nie przejmuj się tym :-) tak to już jest z kobietami, a Ty z tego co tu napisać już się powoli stajesz małą kobietką możesz być z siebie dumna tak mi kiedyś mama powiedziała jak dostałam pierwszy raz okresu hihi
_________________ Próbowałam wielu rzeczy i za każdym razem
pamiętałam żeby żaden kamień nie stał się głazem,
żeby droga była prosta, a sumienie czyste...
jagusia Gość
Wysłany: Pon 26 Kwi, 2004 08:01 Mam ten sam poblem!
Też mam 11 lat i tez tak jak tobie rosna mi włoski ale podobno tak juz jest jeden dojrzewa szybciej a drugi wolniej nie martw sie to minie ja też mam tki problem ale próbuje sie tym nie martwić w końcu kiedyś musimy zaczać dojrzewać no nie?
Każdy dojrzewa w swoim tepmie...ja nie pamiętam ale mi włosy pod pachami zaczęły rosnąć chyba jak miałam właśnie 11 lat...kiedy będą już duże możesz je golić a narazie jeśli sa małe i prawie niewidoczne nie masz się czym stresować Jeśli będziesz się pocić utrzywaj antyperspirantów.
_________________ "Dzisiaj rano obudziłam się z krzykiem - śniło mi się że żyję..."