Wysłany: Czw 10 Kwi, 2003 13:44 Co sie może dziać??
CZEŚĆ Mam bardzo ważną sprawę otórz: moja przyjaciółka jest w wieku 14 lat i jak to zwykle z przyjaciółkami bywa wszystko sobie mówią, ona ostatnio wspomniała mi że ma nieregularne miesiączki, to znaczy trwa normalnie bo zawsz 5 lub 6 dni, ale przerywy trwają raz 18 a raz 29 dni, co może być przyczyną tego iż przewa między kolejną miesiączką jest prawie o 11 dni spóźniona lub przyśpieszona niż druga??
Nie napisałaś, jak od kiedy Twoja przyjaciółka miesiączkuje i czy zawsze miesiączkowała nieregularnie.
Na początku każda dziewczyna miesiączkuje niezbyt regularnie. Z biegiem lat miesiączki stają się coraz bardziej przewidywalne. Podane przez Ciebie odstępy pomiędzy miesiączkami mieszczą się w zasadzie w granicach tolerancji.
Acha - miesiączkę może opóźnić np. stres, zmiana miejsca zamieszkania, wyjazd itp.
Deg ma racje. Ale sądze że jesli twoja kolezanka ma 14 lat to nieregularne miesiączki sa normalane, chyba że dostała już dawno np. w wieku 10 lat....to myśle że 4 lata byłby to okres całkowicie wystraczający do regulacji miesiączki. (chodź powszechnie wiadmo że większosc dziewcząt dostaje pierwsza mieisączkę w wieku 13 lat) Jeśli jest tak jak mówie tzn. twoja kolezanka miesiączkuje juz od dawna a mimo to ma krwawienia nieregularne powinna udać się do ginekologa.
_________________ "Dzisiaj rano obudziłam się z krzykiem - śniło mi się że żyję..."