niemartw sie ja też mam taki problem szczególnie gdzy jestem na lekcjach u mnie to chyba spowodowane jest niepewnością ale wśród niektórych znajomych mówie normalnie.staraj sie mowić dużo do lustra i bądź pewniejsza siebie.a ze znajomymi i ich wyśmiewaniem też miałam problem a gdy teraz jestem bardziej otwarta narzekaja zę sie zmieniłam i to na gorsze
jak sie bedzie darła, to sobie gardło podrażnie i w ogóle moówic nie bedzie mogła
lepiej sie nie drzyj tylko mów głosno, a przede wszytskim odwaznie.
I mów wyraznie, nawet tak do pzresady. to pomaga - moze nie bedziesz mówic głosniej ale na pewno wyraznie. Dobrym ćwiczeniem jest włożenie takeigo korka np. od wina w zeby i mówienie z tym korkiem. MOze na poczatku nie bedziesz mogłą sie zrozumieć, ale z czasem wyrobisz osbie dykcje i bedzie co raz lepiej. (najlepiej ćwicz pzred lustrem )
Pozdrawiam cieplutko
powodzenia
Nena -Usunięty- Gość
Wysłany: Pią 02 Lip, 2004 20:22
Krzycz, może zostaniesz wokalistką thrash metalową Żart.
Próbuj mówić głośno. Też kiedyś cicho mówiłam, i wszyscy np. w klasie mówili "Nic nie słyszę, głośniej Kasia". No i zaczęłam na im złość mówić - wydawało mi sie - za głośno, ale okazało się, że właśnie takie mówienie jest OK. No i tak się przyzwyczaiłam.
Aren -Usunięty- Gość
Wysłany: Pon 02 Sie, 2004 18:19 ...
wstyd się przyznać ale jak ja się rozwrażliwie też wręćz ,nie umie mówić, i lecą mi łezki