Paulka znam to uczycie ale coz takie zycie... nie wiem tylko na jakiej podstawie ewqq napisala ze jest teraz w wieku , w ktorym dziewczyny najczesciej dostaja okres. mozesz mi to wytlumaczyc?? przeprowadzasz jakies statystyki ze tak piszesz?? (stoisz na ulicy i pytasz kazda dziewczyne czy ma okres). u mnie np. tylko jedna dziewczyna z klasy miala w podstawowce okres, wszystkie prawie dostaly w pierwszej gimnazjum, w drugiej tylko dwie, a teraz ide do trzeciej i tylko ja nie mam. wiec nie wiem skad to wzielas....
_________________ to ja powróciłam- kasia 14latek. marcin, wciąż Cię kocham i nigdy nie przestanę....
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 20 Wrz 2003 Posty: 2143
Wysłany: Nie 29 Sie, 2004 14:27
Kasiulka ale tak jest,że dziewczyny dostają najczęściej okres w wieku 12,13 lat. I rzeczywiście jakby przeprowadzić statystyki to większość dziewczyn dostała właśniew w tym wieku...
wcale nie!! tylko teraz przez ostatnie lata dzieci tak szybko dojrzewaja wszystkie moje kolezanki dostaly jak mialy 13-14lat. tylko kilka jak mialo 13... moja mama dostala jak miala 13.5 ale lekarz powiedzial ze bardzo wczesnie (za wczesnie). a teraz to dziewczynki szybciej dojrzewaja np. dlatego ze teraz zwiekszyla sie ilosc alergikowi astmatykow (nie wiem jak sie to odmienia) a w ich lekach sa hormony i dlatego... jesli dziewczyna w wieku 12lat dostala okres to dlatego ze brala jakies lekarstwa z hormonami, tylko nie wiele dziewczyn , ktore nie biora hormony dostaje okres w tym wieku.
_________________ to ja powróciłam- kasia 14latek. marcin, wciąż Cię kocham i nigdy nie przestanę....
Wysłany: Nie 29 Sie, 2004 21:34
Kasiulka u każdego jest inaczej...Własnie ten wiek jest najpopularniejszy 12-14 lat(najcześciej 13) a Ty włąśnie piszesz,że u Ciebie tak było...I wcale to nie ma związku z lekami Bo jakoś moja siostra+ moja koleżanka są zdrowe na ciele i umyśle a dostały w wieku 12...A jedna chyba 11...Więc to całkiem normalne jest zresztą jestem pewna,że gdybyśmy przeprowadziły ankietę na forum( chyba ja już nawet kiedyś robiłam) to większośc by zagłosowała na 12,13 lat...
to sie zapytajcie lakarza jak mi nie wierzycie ze w lekach na astme i inhalatorach sa hormony!!!!! a jak sie bierze hormony to si dojrzewa szybciej. nie wiele osob ktore sa zdrowe i nie braly nigdy hormonow dojrzewa w takim wieku. ale np. jesli matka byla w ciazy i brala hormony, to dziecko tez wtedy wczesniej dojrzewa. jak mi ni wierzycie to idzcie do lekarza i sie spytajcie!!!
Wysłany: Pon 30 Sie, 2004 15:06
No dobra, ja nie mówię,ze Ci nie wierzę. Ale nie wszystkie dziewczyny,które dostają okres w wieku 12 lub 13 lat biorą(lub ich matki brały) hormony. Samym żywym dowodem na to jest moja siostra BLIŹNIACZKA która dostałą okres w wieku 12 lat i nasza matka NA PEWNO nie brała hormonów a z kolei ja jestem i płaska i chuda i wszystko...I proszę Was, nie kłóćmy się już o to,prawda jest taka,że wiekszość dziewczyn dostaje okres w wieku 12, 13 lat i skończmy już tą bezsensowną dyskusję.