Wysłany: Sro 08 Wrz, 2004 21:12 Wata zamiast podpaski???
Mam pytanie .Słyszałam że podczas okresu niektóre kobiety używają waty zamiast podpasek.Hmm jakoś sobie tego nie moge wyobrazić.Czy któras z Was próbowała tego?Czy wata moze zapewnic odpowiednią ochrone podczas okresu?I ile sie jej wklada?Ja tam jeszcze nie mialam miesiączki czasami tylko zakladam na noc podpaski.Za odpowiedzi z góry wielkie dzięki.Pozdrawiam Anka
Tavion Gość
Wysłany: Sro 08 Wrz, 2004 21:42
Waty używa się w skrajnych przypadkach. Jest mało chłonna.
Podpaski, są chłonne i zapewniają pewną ochronę
Nena -Usunięty- Gość
Wysłany: Sro 08 Wrz, 2004 21:43
Jak nic nie ma to jasne.
elfkaNenar -Usunięty- Gość
Wysłany: Sro 08 Wrz, 2004 22:04
Ja waty uzyłam chyba tylko raz w sytuacji awaryjnej, a takto jest ona niewygona, bo nie ma jak sie przyczepić i jest grubsza, jest mało chłonna i się "koci"
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 20 Wrz 2003 Posty: 2143
Wysłany: Czw 09 Wrz, 2004 12:50
Zdecydowanie lepsza jest podpaska. Coprawda niektóre podpaski mają w środku watę-są to te,które mniej wchłaniają. Ale przynajmniej są w "stałym miejsu" i się nie "zwijają". Poza tym 100% lepsze są podpaski cieńkie z granulkami które zamieniają wilogć w żel.
PS-No to po co nosisz podpaski na noc,skoor nie masz okresu?
Wate mozna stosowac tlyko w skrajnych przypadkach kiedy nie ma nic innego (chcoiaz wg mnie i tak lepiej wtedy chusteczki higieniczne wykorzystac:P) ale te klaczki z waty moga wchodzic wszedzie, nawet do pochwy sie dostac i potem urażać w srodku:| zwykle jak sie juz stosuje wate to sie owija bandazem i dopiero ale wtedy moze wypadać, przesuwac sie, przeciekac i w ogóle jest niewygodna. Podpaska ma wieksza chlonność i sie nie przesuwa.
_________________ Boso ale w ostrogach
Femme Fatale Gość
Wysłany: Czw 09 Wrz, 2004 19:11
Wata? :/ Oh niiee... Co to za pomysł w ogóle. To niehigieniczne... Przynajmniej tak mi się wydaje. To już lepiej papier toaletowy czy coś... Ale najlepiej to podpaski kupić, oczywiste
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 06 Cze 2003 Posty: 2867
Wysłany: Czw 09 Wrz, 2004 20:34
Femme Fatale napisał/a:
Wata? :/ Oh niiee... Co to za pomysł w ogóle. To niehigieniczne... Przynajmniej tak mi się wydaje. To już lepiej papier toaletowy czy coś... Ale najlepiej to podpaski kupić, oczywiste
Kiedyś kobiety używały waty zawiniętej w szmatki.. to musiało być okropne ale jednak prawedziwe! Jeżeli chcesz użyć waty, to spróbuj tak jak robiły keidyś jednak nie było to ani iłe ani wygodne uczucie, duzo bardziej polecam tampony, a jak ie tampony to chociaż podpaski (niektórzy nadal używają tylko waty!!!)
_________________ a życie pozostawie bez komentarza..
Femme Fatale Gość
Wysłany: Czw 09 Wrz, 2004 20:44
Tampony? :/ Tampony są niezdrowe. Powinno się ograniczać ich używanie, ponieważ krew nie wydostaje się wtedy na zewnątrz, a bakterie komulują się w środku, co jest oczywiście niezdrowe. No, ale to było po "lekarskiemu" ;] No, ale jeśli chce się iść na basen, kiedy ma się okres... wtedy nie ma innego wyjścia. Ja jednak twardo pozostaję przy podpaskach
Femme ale tampony są wygodniejsze od podpasek ... Oczywiscie ze NIE WOLNO nosić ciągle tamponow ... . Są niezdrowe jesli za długo się je nosi ( a trzeba wymieniac co 3/4 h chyba )
Pomogła: 39 razy Dołączyła: 25 Wrz 2003 Posty: 2010
Wysłany: Czw 09 Wrz, 2004 21:21
To już chyba lepiej wsadz se gazete byłaby przynajmiej chłonna i się nie kłaczkowała. A co do tego że czasem zakładasz podpaske na noc to jest bez sensu. Jeśli przecieknie Ci to trudno-pościel się wypierze. A kasy więcej stracisz na podpaski które nie są Ci potrzebne. Poza tym może zdarzyc się to za rok nawet dwa. I co będziesz przez dwa lata na darmo używała podpasek? To już lepiej uzywaj wkładek bo raczej nie przecieknie. Chyba ze nie skapniesz się w pore ze massz okres ale to mało prawdopodobne
Akacja super pomysł! Bielizna zamiast poplamić się na czerwono zrobi się czarna od farby drukarskiej. To wyjątkowo zdrowe i higieniczne
Koleżanka nie ma kasy na podpaski i używa waty, ale nie samej. Watę zawija w gazę, albo w szeroki bandaż, a na dół między watę i bandaż wkłada kawałek folii. Kupuje watę bawełnianą, a nie tą kosmetyczno-higiniczną. Jest bardzo chłonna. Wiadomo, że podpasek to nie zastąpi, ale czasami sytuacja zmusza do różnych pomysłów.
Do szkoły stara się wkładać podpaski a z waty przeważnie robi na noc. Nie musi wtedy tak często kupować podpasek.
_________________ Pijemy za lepszy czas
za każdy dzień, który w życiu trwa
za każde wspomnienie, co żyje w nas
niech żyje jeszcze przez chwilę
---
http://www.dziecionline.pl/pomoc
Femme Fatale Gość
Wysłany: Pią 10 Wrz, 2004 07:53
Malvina napisał/a:
Femme ale tampony są wygodniejsze od podpasek ... Oczywiscie ze NIE WOLNO nosić ciągle tamponow ... . Są niezdrowe jesli za długo się je nosi ( a trzeba wymieniac co 3/4 h chyba )
No może i są wygodniejsze, ale ja i tak zostaję przy podpaskach
ToJa napisał/a:
Watę zawija w gazę, albo w szeroki bandaż, a na dół między watę i bandaż wkłada kawałek folii.
Uhh... Nie wyobrażam sobie takiego czegoś :/ No, ale jak mus to mus :/ Chociaż ja bym wolała nie jeść, a mieć na porządne podpaski ;P
kiedyś jeszcze przed II wojna światową moja kobiety w tym moja babcia szyły sibie takie specjalne majtki do których wkładano no niestety watei tak chodzono.naszczęście mamy lepsze czasy i nie musimy zakładac waty radze zawsze kiedy zbliża sie okres mieć przy sobie podpaske a jak nie to pare groszy i zawsze można sobie kupiś te pojedyncze sztuki w aptece bądz w jakimś sklepie