mam słaby wzrok i niedawno zaczełam nosić soczewki kontaktowe. słyszałam, że może mi się przez to pogorszyć wzrok. czy to prawda?
~mimirka@@@@@@@@@ Gość
Wysłany: Pon 19 Sie, 2002 22:36
ja mysle ze raczej nie bo soczewki po to sa zeby juz nosic zamiast okularow.to tak jak okulary tyle ze sie lepiej czujeszw soczewkach.sama mysle nad wyborem soczewek(nosze okulary).chyba ze badania okulistyczne wykazaly iz nie mozesz ich nosic.czy okulary psuja wzrok?nie.a wiec soczewki tez nie.ale jesli rzeczywiscie ci sie pogarsza wzrok,bola cie oczy to powiedz jak najszybciej o tym mamie!
Dobrze dobrane soczewki (jeśli oczywiście nie masz przeciwskazań do ich noszenia) nie pogarszają wzroku. Co więcej - soczewki można lepiej dobrać do wady wzroku niż okulary.
Pamiętaj tylko, że soczewkami trzeba się bardziej opiekować niż okularami. Przestrzegaj zasad, o których opowiedział Ci okulista.
Nosze soczewki od siedmiu lat. Jest spoko ja bardzo łatwo się przyzwyczaiłam. Teraz są lepsze szkła kontaktowe które podobno nie wpływają ujemnie na rogówkę oka tzn.nie powodują jej wrastania są one niestety troszkę droższe. Musisz dużą wagę przywiązać do tego jakiej firmy soczewki kupujesz, czy przepuszczają one powietrze żeby oczy miały dostęp powietrza.
Jedynym powodem dla ktorego mogl by cie sie popsuc wzrok od soczewek (kontaktow) to gdzy miala bys uczulenie na tworzywo z ktorego sa wykonane, i nie zglosila bys tego do swojego okulisty. Poza tym jestes zupelnie bezpieczna
_________________ NIL NISI BENE (mow dobrze lub wcale) *SENEKA*