Wysłany: Pon 29 Lis, 2004 12:50 Jak się rodzą dzieci
heh pytanie na poziome 4 klasy szkoly podstawowej,napewno byście odpowiedzili dwóch ludzi kładzie się do łóżka i się intymnie przytulają,ale nie o to mi chodzi.
Chodzi o to że:
a) Czy to przy stosunku jak wypłynie sperma do pochwy to wtedy się rodzi
[center]czy[/center[
b)Czy sperma zawsze wpływa przy stosunku do pochwy a to w spermie niekiedy tylko sie zdazają plemniki
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 15 Lip 2004 Posty: 606
Wysłany: Pon 29 Lis, 2004 14:28
Jeśli sperma przedostanie się do pochwy to nie zawsze kobieta zachodzi w ciąże. To zależy od tego czy komórka jajowa jest już dojrzała i czy opóściła jajnik. W spermie zawsze są plemniki.
_________________ ...
Jeszcze nie zapomniałam o forum
...
Femme Fatale Gość
Wysłany: Pon 29 Lis, 2004 15:09
Adam, masz trzynaście lat i naprawdę nie chce mi się wierzyć, że o takich rzeczach nie wiesz, bo to jest po prostu niemożliwe. No ale dobrze, odpowiem szczegółowo.
Zacznijmy od tego, że jeśli odbywa się stosunek, sperma zawsze dostanie się do pochwy, a sperma składa się z plemników i err... płynu. Z członka i przed erekcją wypływają te płyny, które mają w sobie pleminiki i też może wtedy dojść do zapłodnienia. Co do dziecka - rodzi się dopiero po 9 miesiącach, jeśli dojdzie do ciąży.
No co, ja nie mam biologii, bo jestem w 6 klasie Ale jest jedna szkoła, ale nie w moim mieście, w której dzieci zamiast chemii, fizyki, geografii i biologii (to jest gimnazjum) to mają ogólnie przyrodę, ale na zmianę z inną babką. Beznadziejnie...
_________________ ŻAŁUJĘ I CHYBA DŁUGO MNIE TU NIE ZOBACZYCIE
Wiesz co ci powiem? Przyrodę to się miało w podstawówce. Do szkoły gimnazjalnej, w której nie ma podziału na takowe przedmioty, nie opłaca się w ogóle iść. Przygotowanie do egzaminu będzie na strasznie niskim poziomie. ale kończmy, bo straszny off top się robi
Aha i zdementuję parę rzeczy:P
Nie dochodzi do zapłodnienia kiedy sperma dostaje się do pochwy, tylko wtedy, kiedy plemniki dostają się do jajowodów, gdzie przemieszcza się komórka jajowa.
Ten płyn w spermie zawiera substancje odżywcze dla plemników, jak np. glukoza, jej smak zależy w pewnym stopniu od spożywanych pokarmów. (może być np. pikantna, lekko oczywiście)
otóż w spermie nie zawsze są plemniki. Gdy organizm zaczyna produkować spermę, nie są jeszcze produkowane plemniki. Dojrzałe, gotowe do zapłodnienia plemniki pojawiają się dopiero po jakimś czasie od rozpoczęcia produkcji spermy
Dziecko POWINNO urodzic się po 9 miesiącach, choć nie zawsze tak jest. 280 dni to okres wystarczający dla prawidłowego rozwoju płodu, ale chodzi o to, aby był w łonie matki jak najdłużej
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 25 Lis 2004 Posty: 604
Wysłany: Sro 01 Gru, 2004 02:03
Keeveek napisał/a:
Nie dochodzi do zapłodnienia kiedy sperma dostaje się do pochwy, tylko wtedy, kiedy plemniki dostają się do jajowodów, gdzie przemieszcza się komórka jajowa.
uscislajac - kiedy doszlo do owulacji/jajeczkoania
Keeveek napisał/a:
Ten płyn w spermie zawiera substancje odżywcze dla plemników, jak np. glukoza, jej smak zależy w pewnym stopniu od spożywanych pokarmów. (może być np. pikantna, lekko oczywiście)
fruktoza i sorbitol oraz pare innych ale to juz czepianie
a tak abstrahujac, caly etmat jakis smieszny mi sie zdaje
i odpowiadajac na pytanie 'jak sie rodza dzieci?' - wypadaja z kanalu rodnego sposob? wypierane sa prz tzw bole porodowe - czyli skurcze macicy, liczni brzusznej et, zdecydowanie zbyt skomplikowany mechanizm jak na brak podstawowej wiedzy biologicznej
_________________ It`s not that gold
It`s not as golden as memory
Or the age of the same name