| Dzieci OnLine | Suwałki | Gry online | Maluch |

Dzieci OnLine  Strona Główna Dzieci OnLine
Człowiek nigdy nie pozbędzie się tego, o czym milczy.

RegulaminRegulamin   FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
Prelekcja z pielęgniarką
Autor Wiadomość
Aśka
Gość
PostWysłany: Wto 22 Lip, 2003 18:35   Prelekcja z pielęgniarką

JAk czytałam to forum to pewna dziewczyna pisała tu że u nich w szkole była prelekcja z pielęgniarką lub z ginekologiem i że dostawali paczuszki a w nich: podpsaki itp. Co to znaczy ta prelekcja?? Czy to znaczy ze do szkoly przychodzi pielęgniarka lub ginekolog i bada dzieci?? iCh nażady płciowe itp... ?? ble.. Czy w podstawówce gimnazjum lub liceum jest cos takiego? Jak co jakis czas dentysta bierze na przegląd, lub pielęgniarka bada cisnienie zagląda do ust itp ( szkolna pielęgniarka) to "te" sparwy tez badaja w szkłach?? Kiedyś słyszałam że w liceum jest cos takiego że przychodzi ginekolog i bada dziewczynom te sprawy...czy to prawda??? Ja tak nie chce!!!prosze odpowiedzcie szybko!!
Przejdź na dół
Iśka Płeć:Kobieta
Aktywista
zmiana
Aktywista

Pomogła: 7 razy
PostWysłany: Wto 22 Lip, 2003 21:59    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Ależ, Asiu !
Chyba źle zrozumiałaś słowo prelekcja...

Prelekcja (wg. słownika języka polskiego)- wykład lub odczyt o charakterze popularnonaukowym, przeznaczony dla szerszej publiczności, popularyzujący jakąś dyscyplinę naukową lub wybrany problem.

A tak bardziej zrozumiale:
Prelekcja jest to wykład ! Jak pielęgniarka, higienistka czy ginekolog przychodzą na prelekcję o dojrzewaniu, to będą uczyli o problemach dojrzewania biggrin.

Ale raczej nikt cię nie będzie badał (od strony ginekologicznej, oczywiście:)) !

A jak jest w liceum, to jeszcze nie wiem biggrin.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Tim Płeć:Mężczyzna
Junior
Junior

PostWysłany: Sro 23 Lip, 2003 05:48    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Zgadzam się z przedmówczynią Wink a ciekaw jestem gdzie ty takie bzdury wyczytałaś Laughing że pielengniarka albo Ginekolog robią jakieś badania w gimnazjum czy tam podstawówce Laughing

Aśka
Gość
PostWysłany: Sro 23 Lip, 2003 12:44   Prelekcja

poprostu nie wiedziłam co to jest ta prelekcja. Ale kiedyś słyszałam od mojej siostry ciotecznej która ma 18 lat że u nije w liceum kiedys przyszedł ginekolog i wszystkie dziewczyny badał. Czy żeczywiście robiątakie badania w liceum?? bo słyszałam że badaja ciśnienie, wzrok, zęby itp itd...ale "te" narządy??
Powrót do góry
Iśka Płeć:Kobieta
Aktywista
zmiana
Aktywista

Pomogła: 7 razy
PostWysłany: Sro 23 Lip, 2003 14:07    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Asiu, mi się zdaje, że tylko w niektórych liceach tak robią (jeżeli wogóle robią, bo musisz też wziąć pod uwagę pomyłkę, chodzi mi o to że mogłaś coś źle zrozumieć, lub usłyszeć Smile )

A tak apropo:
Cytat:
itp itd...ale "te" narządy??

"te" narządy to poprostu narządy rozrodcze Smile, nie bój się użyć tego słowa Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Axe

PostWysłany: Sro 23 Lip, 2003 14:28    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Nie masz się czego bać. Choć jestem chłopakiem, to na 100% mogę powiedzieć że nie ma takich badań. Twoje ciało to twoja świątynia. I nikt niema prawa pod żadnym pretekstem badać ci narządów płciowych itp. itd. Poza tym polskie szkoły są tak biedne, że w wielu niema nawet pielęgniarki. Myśle, że ktoś Cię nabrał.

Czy to szkoła podstawowa, gimnazjum czy średnia, zawsze co jakiś czas są prowadzone spotkania na tematy dotyczące dojrzewania. I poza dużą dozą informacji i różnymi rzeczami, które dostaje się na ostatnich zajęciach (dziewczyny najczęściej podpaski a chłopcy prezerwatywy), niema mowy o żadnym badaniu czy rozbieraniu.

Pamiętaj o tym, no i nigdy nie daj się nabrać.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Nena
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Sro 23 Lip, 2003 16:00   

Bez zgody ciebie i twoich rodziców nie ma mowy na takie badania.
Powrót do góry
Odpowiedz do tematu