| Dzieci OnLine | Suwałki | Gry online | Maluch |

Dzieci OnLine  Strona Główna Dzieci OnLine
Człowiek nigdy nie pozbędzie się tego, o czym milczy.

RegulaminRegulamin   FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony 1, 2  Następny
Operacja... ?

Czy poszłabyś/poszedłbyś na moim miejscu na tą operację ?
Tak
21%
 21%  [ 5 ]
Tak ale bałabym/bałbym się
78%
 78%  [ 18 ]
Tak i bym się nie bał/nie bała
0%
 0%  [ 0 ]
Nie
0%
 0%  [ 0 ]
Głosowań: 23
Wszystkich Głosów: 23

Autor Wiadomość
pechowa ona Płeć:Kobieta
Junior
Junior

Ikona Tematu/Postu PostWysłany: Sob 16 Kwi, 2005 13:18   Operacja... ? Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Moim największym poblemem jest zdrowie... Pierwsze to to... że mam torbielowatość nerek której nie da sie wyleczyc... A drugi, gorszy przynajmniej dla mnie to to, że mam płasko koślawą stope... 15-minutowa gra w siatkówke sprawia mi niesamowity ból. Byłam już u 2 lekarzy, którzy stwierdzili, że moja noga nadaje się tylko i wyłącznie do leczenia operacyjnego. Kiedy to usłyszałam o mało się nie rozpłakałam... Wszyscy mi mówią "Major! Czego ty sie boisz ?!" albo "Ja bym poszła na twoim miejscu...". Jeszcze od żadnej osoby nie usłyszałam że mam nie iść. Podobno do 10 roku życia wkręca sie śrube a od 10 roku życia robi sie przeszczep ścięgien. Jeśli macie jakieś informacje na temat tej wady (stopa płasko koślawa), lub na temat wykonywania tej operacji będe wdzieczna jak dacie mi linka do stronki albo coś mi napiszecie Sad Jeśli chcecie... napiszcie co zrobilibyście na moim miejscu... Pozdrawiam i z góry dzięki Crying or Very sad

Numer Gadu-Gadu
2071312
elfkaNenar
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Sob 16 Kwi, 2005 13:23   

Ja bym się bała, ale bym poszła na operację, myslę, że jest to dla Ciebie najlepsze wyjście, bo wiele pomoże, a medycyna stoi na wiele wyższym poziomie niż kilkanascie lat temu gdy dopiero wprowadzano takie operacje albo nawet ich nie było... ja bym poszła, wiele osób moze nie mieć takiego wyboru, a bez zastanowienia by poszło
Powrót do góry
BamBI Płeć:Kobieta
Dyskutant
Dyskutant

Pomogła: 7 razy
PostWysłany: Sob 16 Kwi, 2005 13:42    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Informacje o twojej wadzie znajdziesz tu:
http://www.zdrowie.med.pl/stopa/stopawrazliwa.html#2

http://www.mp.pl/artykuly/index.php?aid=18317&_tc=CA6D79AD58C741BC8195E7AFA4C4A4DF

http://www.mp.pl/artykuly/?aid=18318

http://www.zdrowe-nogi.pl/najnowszy.php?opt=art&art=129

Stopy płasko koślawe zawsze wymagają leczenia, które obejmuje kinezyterapię (ćwiczenia wzmacniające niewydolne mięśnie stopy), wskazania ortezy ( wkładki supinujące, metatarsalne specjalnie wyprofilowane obuwie) oraz fizykoterapię (zabiegi zmniejszające dolegliwości bólowe np. laseroterapia, jonoforeza itp). W przypadku zaniedbanych, bolesnych stóp płasko-koślawych, konieczne jest leczenie operacyjne. Dużą rolę odgrywają ćwiczenia wzmacniające niewydolny mięsień piszczelowy tylny: chodzenie na palcach, na zewnętrznych krawędziach stóp, podnoszenie palcami stóp różnych przedmiotów z ziemi, jazdę na rowerze.

Na twoim miejcu też nie chcialabym isc na operacje, ale czego sie nie zrobi dla zdrowia, trzymaj sie Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
agag Płeć:Kobieta
Dociekliwy
Dociekliwy

Pomogła: 3 razy
PostWysłany: Sob 16 Kwi, 2005 13:57    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

wkładki ortopedyczne zmiejszja ból przy np. długich marszach czy staniu

w twoim wieku leczenie bezoperacyjne może miec znikome efekty
a pamiętaj, ze samemu płaskostopiu pogłębionemu towarzyszy koślawośc całych nóg (iksy), co z kolei ma wpływ na stawy biodrowe i kręgosłup (to wbrew pozorom najbardziej)

da się z tym żyć, ale jest to troche uciążliwe

Pomyśl tez o tym, że z czasem twoja masa ciala się zwiększy i będzie bolało jeszcze bardziej, bo nogi będą miały do dźwigania więcej kilogramów..
jak będziesz dorosła, to (z tego powodu) okres pooperacyjny się wydłuży i efekty mogas byc mniejsze

zanim sie jednak zdecydujesz na operację, to koniecznie skonsultuj się jeszcze z innymi lekarzami

codi Płeć:Kobieta
Aktywista
Aktywista

Pomogła: 5 razy
PostWysłany: Sob 16 Kwi, 2005 13:59    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Spoko mała jesteśmy z tobą Very Happy
Ja bym wybrał operacje skoro umużliwiło by mi to normalne pełne fukcjonowanie.
I napewno nie będzie tak źle, w tych czasach istnieją nowoczesne techniki operacyjne (lol) mamy tez dobrych i doświadczonych lekarzy Twisted Evil więc nie ma powodu do zmartwień Very Happy

-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Sob 16 Kwi, 2005 14:16   

uwierz mi,że lekarze zrobia wszystko byś jak najmniej ucierpiała-ciesz sie,ze jestes dzieckiem,wszystko przebignie łagodniej i szybciej sie wyleczysz Wink
Powrót do góry
Miracle Płeć:Kobieta
Aktywista
Aktywista

Pomogła: 3 razy
PostWysłany: Sob 16 Kwi, 2005 14:41    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

ja bym na twoim miejscu bardzo sie bala ale bym poszla. W koncu chodzi o twoje zdrowie...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Numer Gadu-Gadu
4349962
blackLady
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Sob 16 Kwi, 2005 14:43   

Też bym sie bała, ale im wcześniej tym lepiej Smile Jestem z Tobą Very Happy
Powrót do góry
kradziejka
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Sob 16 Kwi, 2005 16:09   

http://www.zdrowie.med.pl/stopa/stopawrazliwa.html

ja bym poszła na twoim miejscu i nie dziwię się że wszyscy tobie tak mówią, zdrowie to zdrowie i jest najważniejsze
Powrót do góry
nasty_girl Płeć:Kobieta
Aktywista
lalala :d
Aktywista

Pomogła: 55 razy
PostWysłany: Sob 16 Kwi, 2005 16:30    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

ja bym sie na pewno bala, i gdyby to nie bylo konieczne na pewno bym nie chciala tej operacji..
Powrót do góry
zazulita Płeć:Kobieta
Dyskutant
Dyskutant

Pomogła: 8 razy
PostWysłany: Sob 16 Kwi, 2005 19:12    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Ja na Twoim mniejscu bym poszła. Bałabym sie napewno, ale bym poszła. Dzięki temu mozna później zupełnie normalnie funkcjonować. Ta operacja na pewno ułatwi Ci życie. Naprawde myślę, że warto. A poza tym to chyba nie jest takas taka straszna operacja. Istnieja gorsze! Pomyśl sobie, że nie masz najgorzej, bo taka jest prawda. To Ciebie powinno podtrzymać na duchu. Przynajmniej mnie zawsze takie myślenie podtrzymuje Wink

Pozdrawiam Wink

Numer Gadu-Gadu
8619585
panienka_wierzba Płeć:Kobieta
Aktywista
oszukajka *^-^*
Aktywista

Pomogła: 9 razy
PostWysłany: Sob 16 Kwi, 2005 20:39    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

ja bym poszła
moja mama tydzien temu przeszla operacje wycięcia guza z macicy
nic się jej nie stało
wszystko będzie w porządku
jesli moze pomoc
mimo wszystko bym się zgodziłą

Numer Gadu-Gadu
2891618
Eithne Płeć:Kobieta
Debiutant
Debiutant

Pomogła: 1 raz
PostWysłany: Sob 16 Kwi, 2005 22:16    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Jeżeli to ma pomóc to oczywiście, że idź! Moze być przecież naprawdę dobrze. Operacja się raczej nie martw... Ja swoje jakoś przeszłam (bolało, bolało) i przeważnie wspominam to jako "magiczne wydarzenie". Jeżeli ta operacja pozwoli ci grać, ćwiczyć i ułatwi ci życie to będzie super...
Narkoza nie boli, tylko straszy. Na pocieszenie dodam: tylko lekko kręci ci się w głowie... A jak cię wiozą na sale operacyjną to sufit bardzo ciekawie miga przed oczami... jak się obudzisz jeszcze się zdziwisz, że to już po... Tylko troszkę będzie "drewaniano", ale przechodzi to po godzinie...

Cóż.. hm.. życzę szczęścia i zdrowia Smile

Nil desperandum
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
5232984
Agnieszka
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Nie 17 Kwi, 2005 15:25   

Na Twoim miejscu poszlabym na tą operacje. Widzisz na tej stronie bylo napisane, ze konieczna jest operacja dla zaniedbanej stopy. A mysle, ze nie przykladalas sie do cwiczen, przynajmniej tak wynika z wypowiedzi Twojego lekarza. MNApewno się boisz, alezrozum jesli jets to koniezne to lepiej to zrobic im szybciej tym lepiej. Wiem bo mialam juz operacje, jedna na ucho druga na migdal.
Pozatym w czasie operacji bedziesz sobie smacznie spala:) wiec nic nie bedziesz widziec, nawet sie nie obudzisz. Oczywiscie dopiero pooperacji.
Powrót do góry
ajeczka11 Płeć:Kobieta
Aktywista
Aktywista

Pomogła: 9 razy
PostWysłany: Pon 18 Kwi, 2005 09:05    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Ja bałabym sie ,ale zmobilizowałabym się! Powiedziałabym sobie,że bez tego nie da rady! Że będę miała ładniejszą stopę i będzxie mi z tym lepiej! Pogadaj z przyjaciółką i poproś ją o radę! Rady przyjaciół śa zawsze naj naj! I napewon z mamcą też pogadaj!!

Numer Gadu-Gadu
7060479
Strona 1 z 2 Idź do strony 1, 2  Następny
Odpowiedz do tematu