| Dzieci OnLine | Suwałki | Gry online | Maluch |

Dzieci OnLine  Strona Główna Dzieci OnLine
Człowiek nigdy nie pozbędzie się tego, o czym milczy.

RegulaminRegulamin   FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony 1, 2  Następny
Takie male pytanko
Autor Wiadomość
Aśka_93 Płeć:Kobieta
Debiutant
Debiutant

Ikona Tematu/Postu PostWysłany: Czw 18 Sty, 2007 16:59   Takie male pytanko Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Mam 14 lat i juz w 5 klasie podstawowki dostalam okres. Powoli przyzwyczajalamsie do niego. Najgorsze byly dni kiedy bolal mnie brzuch... no ale nie o tym mialam mowic. No wiec czesto jezdzimy na basen. Oczywiscie jak mam okres to mi przepada, bo mam okres. No i koniec zabawa. Moje pytanie brzmi czy moge uzywac tamponow czy raczej nie. Jakie sa zagrozenia i korzysci. Tylko prosze w jakis zrozumialy sposob mi to wytlumaczcie Smile
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Numer Gadu-Gadu
6200616
joasia1990 Płeć:Kobieta
Aktywista
Aktywista

Pomogła: 12 razy
PostWysłany: Czw 18 Sty, 2007 17:19    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Nikt nie zabrania ci uzywania tamponow. Decyzja nalezy do ciebie.

WADY:
- wywołują TSS (toksyczne zakażenie krwi), które może doprowadzić do śmierci. Co prada zdarza sie to bardzo rzadko ale jednak
- niektorzy lekarze sądzą też, że używanie tamponów zwiększa ryzyko zachorowania na raka macicy

ZALETY:
- zmniejszają ryzyko endometriozy, bolesnej choroby, w której komórki macicy rosną na innych narządach
- tampony mogą być, wbrew dotychczasowym poglądom, skuteczniejsze w usuwaniu wydzieliny w czasie miesiączki

O innych wadach i zaletach typu: są wygodniejsze, nie widac ich itd. nie bede wspominala bo to taczej kazdy wie a poza tym na ten temat sa rozne poglady.

Jesli chcesz wiedziec naprawde wszystko (no moze prawie) to zajzyj tu --> http://www.nastolatek.pl/pokaz.php?a=art&ida=2511

Numer Gadu-Gadu
6476170
nasty_girl Płeć:Kobieta
Aktywista
lalala :d
Aktywista

Pomogła: 55 razy
PostWysłany: Czw 18 Sty, 2007 17:24    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

spróbuj sama, jak się dobrze będziesz czuła to noś, ja wprawdzie na basen rzadko chodzę, ale parę razy zdarzyło mi się pływać w tamponie i było ok Wink
Powrót do góry
Aśka_93 Płeć:Kobieta
Debiutant
Debiutant

PostWysłany: Czw 18 Sty, 2007 20:19    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Ale na poczatek jakie lepiej kupic takie z aplikatorkirm czy tkie zwykle?? Question
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
6200616
nasty_girl Płeć:Kobieta
Aktywista
lalala :d
Aktywista

Pomogła: 55 razy
PostWysłany: Pią 19 Sty, 2007 19:33    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

próbowałam aplikatora raz, i to jak już nosiłam wcześniej normalne, tak ot z ciekawości.. i nigdy więcej, do tego te tampony takie nijakie, że prawie nie spełniają swojej roli, przynajmniej te których używałam
Powrót do góry
anndzia Płeć:Kobieta
Junior
Junior

PostWysłany: Sro 23 Maj, 2007 20:36   Re: Takie male pytanko Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Aśka_93 napisał/a:
Mam 14 lat i juz w 5 klasie podstawowki dostalam okres. Powoli przyzwyczajalamsie do niego. Najgorsze byly dni kiedy bolal mnie brzuch... no ale nie o tym mialam mowic. No wiec czesto jezdzimy na basen. Oczywiscie jak mam okres to mi przepada, bo mam okres. No i koniec zabawa. Moje pytanie brzmi czy moge uzywac tamponow czy raczej nie. Jakie sa zagrozenia i korzysci. Tylko prosze w jakis zrozumialy sposob mi to wytlumaczcie Smile

Siemka ! Co do tamponów to rozmawiałam trochę z mamą i mieliśmy spotkanie z higienistką szkolną i wg nie są potrzebne . Możesz przecierz odczekać trochę , nic Ci nie zaszkodzi . No , chyba że masz jakieś naprawdę ważne zawody to są takie male tamponiki dla nastolatek , ale ja jak dostanę okres , do czego mi się nie śpieszy , to bym tego nie używała . Pomyśl sobie : wsadzasz watę , czyli sztuczności sobie to , że tak powiem , [cenzura] ;/ Czy to potrzebne ? A teraz pomyśl sobie , że jak Twoja mama była mała to nie było tamponów . Moja mama mówila , że nawet podpasek nie było , ale to już poza tematem . I co ? Startowali jakoś w zawodach , nie wiem jak ... Jakieś sposoby były ... Ale pomyśl jeszcze , pogadaj z mamą , ja osobiście odradzam ...

Numer Gadu-Gadu
6538603
Słupek Płeć:Mężczyzna
Aktywista
The Man Without Fear
Aktywista

PostWysłany: Sro 23 Maj, 2007 22:03    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

anndzia napisał/a:
A teraz pomyśl sobie , że jak Twoja mama była mała to nie było tamponów

A jak twoja babcia była mała to prawdopodobnie nie miała prądu. Też nie powinnaś mieć. Najlepiej żyjmy jak amisze, nie?

KleO
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Sro 23 Maj, 2007 22:22   

Najlepien używać tamponów na jakieś wycieczki, baseny, ale na codzień raczej niepotrzebne, dużo bardziej można ominąć TSS. A czy możesz używać tamponów - oczywiście że tak. Inni uważają, że od pierwszej miesiączki można od razu ich używać - oczywiście że nie, ale nie pamiętam dlaczego, w gimnazjum mówiła nam babka na specjalnej prelekcji. Najlepiej odczekać rok i już można zacząć używać tamponów.
Powrót do góry
Junior
Junior

PostWysłany: Czw 24 Maj, 2007 13:47    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Cytat:
A jak twoja babcia była mała to prawdopodobnie nie miała prądu. Też nie powinnaś mieć. Najlepiej żyjmy jak amisze, nie?

Tego nie powiedziałam , ja po prostu daje jej do zrozumienia , że tampony nie ją potrzebne , albo przynajmniej ja tak myśle .

Numer Gadu-Gadu
6538603
Monik Płeć:Kobieta
Kici kici
Moderator globalny

Pomogła: 11 razy
PostWysłany: Czw 24 Maj, 2007 19:26    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

anndzia napisał/a:
ja po prostu daje jej do zrozumienia , że tampony nie ją potrzebne

Prąd nie jest Ci potrzebny tak samo.

Numer Gadu-Gadu
4961269
madziula Płeć:Kobieta

PostWysłany: Czw 24 Maj, 2007 21:10   Re: Takie male pytanko Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Aśka_93 napisał/a:

Ja okres dostałam w 4 klsie i jakoś żyję (jestem w 5)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
9220273
Czarna Płeć:Kobieta
Dyskutant
Dyskutant

Pomogła: 1 raz
PostWysłany: Pią 25 Maj, 2007 10:55    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Taaa, tampony nie sa potrzebne.... a ja bym chyba z palcem miedzy nogami chodzila bo szału bym dostala...
Nie wyobrazam sobie okresu bez tamponow bo wtedy szaleje... co 5 minut z podpaska mam wrazenie, ze przecieklam, ze mam gdzies plamke na spodniach ( a bardzo czesto chodze w bialych) itd itd. Od jakis 5 lat uzywam tylko tampony, zdarza mi sie tylko czasem nakladac dodatkowo podpaske ale tak to....

Numer Gadu-Gadu
2551311
ewamarchewa Płeć:Kobieta
Dociekliwy
Dociekliwy

PostWysłany: Pią 25 Maj, 2007 15:13    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Również miałam takie samo wrażenie co Czarna. Wstaję z krzesła-czuję, że leci, to biegnę do toalety. Każdy śmiech na korytarzu odczytywałam, że to z mojego powodu.
Jestem w toalecie-nic nie ma strasznego! Ale to uczucie jest straszne.
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
8168309
Czarna Płeć:Kobieta
Dyskutant
Dyskutant

PostWysłany: Pią 25 Maj, 2007 15:17    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

dlatego ja jestem na tamponach caly czas i po tak dlugim okresie uzywania ich wiem kiedy mam zmienic jaki tampon... i nigdy mi sie nei zdarzylo przecieknac Smile

Numer Gadu-Gadu
2551311
Junior
Junior

PostWysłany: Pią 25 Maj, 2007 19:43    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Monik napisał/a:
anndzia napisał/a:
ja po prostu daje jej do zrozumienia , że tampony nie ją potrzebne

Prąd nie jest Ci potrzebny tak samo.

A co ma prąd to tamponow ?
Czarna napisał/a:
Taaa, tampony nie sa potrzebne.... a ja bym chyba z palcem miedzy nogami chodzila bo szału bym dostala...
Nie wyobrazam sobie okresu bez tamponow bo wtedy szaleje... co 5 minut z podpaska mam wrazenie, ze przecieklam, ze mam gdzies plamke na spodniach ( a bardzo czesto chodze w bialych) itd itd. Od jakis 5 lat uzywam tylko tampony, zdarza mi sie tylko czasem nakladac dodatkowo podpaske ale tak to....

To Twoja opinia , ja myśle inaczej .

Numer Gadu-Gadu
6538603
Strona 1 z 2 Idź do strony 1, 2  Następny
Odpowiedz do tematu